Doba nahrává zajištěným fondům

Václav Lepič, specialista produktů a portfolií, KBC Asset Management

Václav Lepič, specialista produktů a portfolií, KBC Asset Management Zdroj: Československá obchodní banka, a. s.

Začít jakýkoliv článek dobrou zprávou může v kontextu doby vyznít odvážně, navíc pokud píšeme na téma inflace a jak ji porazit. I přesto tržní podmínky i příznivá situace na českých dluhopisech otevírají oproti minulosti více možností pro investory, včetně těch konzervativnějších, což můžeme považovat za onu dobrou zprávu. Díky tomu máme více možností, jak investováním (byť mnohdy za cenu kolísání i rizika) kompenzovat či dlouhodobě porážet inflaci. Jednou z možností se silnou tradicí jsou zajištěné fondy. Začněme ale pěkně po pořádku.

Úrokové sazby jako na houpačce

Téměř nulové, často i záporné úrokové sazby, k tomu peníze uložené na bankovních spořicích účtech se zhodnocením pár desetinek procent a slabá inflace. Vzpomínáte? Konzervativnější investoři neměli moc na výběr, když kvůli nízkým sazbám nepřinášely téměř nic ani tradiční dluhopisy. To se odráželo také v nabídce zajištěných fondů, která se v tomto období na trhu značně redukovala. Pro odvážnější investory byla volba snadnější a tehdy stejně jako dnes platilo, že dlouhodobě porážet inflaci, byť za cenu pořádného rizika a kolísání, dokážou akcie.

Posuňme se do dnešní již zcela jiné reality. Dvojciferná inflace ukrajuje z našich úspor opravdu velké kusy. Ani vysoké úrokové sazby, díky kterým už je více hmatatelná odměna na bankovních vkladech, nezvládnou takto vysokou inflaci kompenzovat. Všichni věříme, že postupem času dojde k normalizaci jak inflace, tak sazeb.

Investoři, kteří to myslí se zhodnocením svých prostředků vážně a nechtějí jen pasivně kompenzovat dopady inflace na své úspory, většinou jednají s předstihem. Dlouhodobě hledají, jak dosáhnout svého investičního cíle, který může například zahrnovat záměr co nejvíce inflaci porážet a získat i něco navíc. Vysoké úrokové sazby a situace na dluhopisech dnes nabízejí řadu možností a jednou z nich jsou opět zajištěné fondy.

Renesance zajištěných fondů aneb akcie s ochranou

Řada investorů možná přemýšlí o akciích, ale často je od nich odradí fakt, že odměna v podobě vysokého výnosu často porážejícího inflaci není zadarmo. Cenou za dlouhodobý výnos je nutnost dát akciím dostatek času, podstoupit kolísání i pokles jejich hodnoty. Existuje ovšem způsob, jak investovat do akcií velkých a často známých firem, využít jejich potenciál a zároveň získat nějaké zajištění investované částky? Odpovědí jsou právě zajištěné fondy, které nabízejí řadu atraktivních investičních příběhů pro široké spektrum investorů.

Proč právě nyní přichází renesance těchto fondů? Zajištění takového fondu je tvořené dluhopisovou složkou a díky současným výnosům dluhopisů přinášejí zajištěné fondy atraktivní parametry. V řadě případů se můžeme setkat nejen se 100 % zajištěním investované částky, ale dokonce se zajištěným minimálním výnosem, který bude vyplacen i v případě, že by se akciím daného fondu při splatnosti nedařilo. Hlavní částí příběhů jsou samotné akcie, buď v podobě akciového indexu nebo „koše“ důkladně vybraných akcií. Pokud takový akciový index nebo akciový koš bude za daný čas úspěšný, získává investor při splatnosti výnos dle předem jasně daných podmínek. I zajištěné fondy jsou investicí a potřebují svůj čas, proto mají přesně dané období úpisu, trvání i splatnosti. V době trvání investice se můžeme setkat s řadou rizik, které k investování patří, jako je pokles zainvestované částky nebo kolísání hodnoty. Zajištění i předem dané parametry se vztahují k samotné splatnosti konkrétního fondu. V rámci investic je zde i vysoká likvidita s dostupností prostředků obvykle dvakrát měsíčně za aktuální cenu.

Jak již bylo řečeno, současné tržní podmínky přejí tvorbě zajištěných fondů. Ty umožňují investovat do atraktivních akcií a zároveň při splatnosti fondu nabízejí předem danou ochranu investice. Ochrana investované částky pak otevírá dveře do světa akcií i konzervativnějším klientům.

„U přípravy zajištěných fondů jsem od roku 2003 a za tu dobu jsme pro klienty ČSOB uvedli více jak 550 zajištěných a strukturovaných fondů, díky kterým je možné investovat do světových akcií s předem daným zajištěním a parametry. Současné tržní podmínky umožňují tvorbu velice zajímavých a atraktivních zajištěných fondů. Velkou péči věnujeme volbě investičního příběhu, kde hledáme vhodné regiony a témata, abychom z tisíců zajímavých akcií firem vybrali těch pár, které poskytují vysoký investiční potenciál. Často pracujeme jak s výběrem světových akcií, tak s konkrétním tématem zaměřeným na konkrétní sektor, jako jsou například technologie nebo potraviny. V současné době nabídku zajištěných fondů v ČSOB rozšiřujeme a aktuálně upisujeme například fond zaměřený na téma zdravotnictví, který nabízí předem daný minimální výnos,“ říká Václav Lepič, specialista produktů a portfolií, KBC Asset Management

Hodnota investice může kolísat, její návratnost není zaručena. Obsah tohoto materiálu nelze vykládat jako poskytování investičního poradenství nebo jiné investiční služby.