Přírodní ráj vzdálený jen pár hodin letu: Madeira vás okouzlí!

Zdroj: Madeira promotion Bureau

Madeirská města se pyšní krásně upravenými zahradami
Vavřínový les Fanal je jako stvořený pro rozjímání, zapomenete zde na všechny problémy
Velkým zážitkem je i koupání v Atlantském oceáně, který lemují i pláže s černým pískem
Místní vás rádi pohostí nápojem poncha
7
Fotogalerie

Milujete zelenající se přírodu, opojnou vůni pestrobarevných květin, zurčení tekoucí vody, šumění vodopádů a nezapomenutelné západy slunce? Pak je pro vás portugalský ostrov Madeira jako stvořený!

Madeira se nachází v Atlantském oceánu na úrovni Maroka asi 980 kilometrů od Lisabonu. Známá je zejména díky své floře a zavlažovacím kanálům zvaným levády, které tvoří bohatou síť turistických stezek. Není divu, že se stala oblíbenou destinací zejména mezi milovníky přírody a pěší turistiky.

Na túru podél vody

Pohoří ostrova Madeira je v podstatě protkané levádami, což jsou zavlažovací kanály, podél nichž vedou chodníčky, které původně sloužily k jejich údržbě. Dnes jsou využívány také jako turistické cesty vedoucí překrásnou přírodou a cestovatelé díky nim mohou objevovat i hůře dostupná avšak okouzlující místa.

Mezi trasy, které určitě stojí za pozornost, patří Levada do Furado, začínající a končící ve vesnicích Portela a Ribeiro Frio. Pokud chcete zažít trochu adrenalinu, vypravte se po stezce Levada do Norte, kde na vás čekají průchody tunely dlouhými i několik stovek metrů!

Na skok do hlavního města

Za návštěvu rozhodně stojí i Funchal, hlavní město ostrova. Mezi místní atrakce patří botanická zahrada Jardim Botanico a Monte Palace Tropical Garden. Obě místa se nacházejí ve svahu nad centrem města a k oběma se lze nechat pohodlně vyvézt lanovkou. 

Madeirská města se pyšní krásně upravenými zahradamiMadeirská města se pyšní krásně upravenými zahradami | Madeira promotion Bureau

„Pokud jste ve Funchalu, které je i největším městem ostrova, musíte navštívit místní trh. A během dopoledne také rybí trh. Hned vedle něj je také skvělá restaurace Peixaria no Mercado, kde se podávají právě čerstvé ryby z trhu,“ doporučuje Clarissa Machadová z madeirského Úřadu pro cestovní ruch.

Na výlet mezi krávy a vavříny

Dalším jedinečným místem, které byste na Madeiře měli určitě navštívit, je vavřínový les Fanal. Zdejší prastaré stromy pokroucené do podivných tvarů a častá mlha vytvářejí tajuplnou atmosféru a společně s volně se pasoucími krávami lákají řadu fotografů. 

Vavřínový les Fanal je jako stvořený pro rozjímání, zapomenete zde na všechny problémyVavřínový les Fanal je jako stvořený pro rozjímání, zapomenete zde na všechny problémy | Madeira promotion Bureau

Na „koupačku“ do oceánu

Nejen ve Funchalu, ale i v dalších přímořských městech naleznete hezké pláže, a to hned několika druhů. Většinou narazíte na ty s černým sopečným pískem nebo tmavými kameny ohlazenými vodou, ale na ostrově lze najít i zlatavě písčité pláže. Písek sem byl ovšem dovezen. 

Velkým zážitkem je i koupání v Atlantském oceáně, který lemují i pláže s černým pískemVelkým zážitkem je i koupání v Atlantském oceáně, který lemují i pláže s černým pískem | Madeira promotion Bureau

Hlavní zdejší atrakcí určenou k odpočinku a ke koupání je však trochu něco jiného – jde o přírodní mořské bazénky, které najdete například v Porto Moniz, ale i v několika dalších přímořských městech jako je Seixal a Funchal.

Na něco dobrého z místní kuchyně

Madeirská gastronomie je plná svěžích a čerstvých chutí. Určitě si nenechte ujít ochutnávku místního ovoce. Často využívaným plodem je mučenka neboli maracuja, která se používá k přípravě nápojů, dezertů i dalších pochutin.

„Z mořských plodů doporučuji madeirskou specialitu – rybu espada. Pokud jste milovníci masa, ochutnejte espetadu, hovězí špíz s bobkovým listem, česnekem a solí. Je opravdu vynikající a kombinuje se s místním chlebem Bolo do caco, jedná se o nadýchané pečivo ze sladkých brambor podávané s česnekovým máslem,“ říká Clarissa Machadová z madeirského Úřadu pro cestovní ruch.

Specialitou mezi nápoji je pak koktejl zvaný Poncha (madeirský rum a ovocná šťáva) nebo Nikita připravovaná z piva, vanilkové zmrzliny a ovoce.

Místní vás rádi pohostí nápojem ponchaMístní vás rádi pohostí nápojem poncha | Madeira promotion Bureau

Špičkové ubytování

Na Madeiře se nachází nespočet hotelů všech kategorií, ať už s výhledem na oceán nebo přímo u něj. „Doporučuji hotel Pestana Ocean Bay, který se nachází na krásné pláži Praia Formosa oceněné Modrou vlajkou. Ta se uděluje jen kvalitním a čistým plážím,“ říká Lenka Pátek, obchodní ředitelka cestovní kanceláře Blue Style, která zájezdy na Madeiru pořádá.

Blue Style a.s.