Suché dřevo na topení ušetří nejen čas

Zdroj: Freepik

Chcete se starat ekologicky a udržitelně o komfort ve vašem domě? Zkuste využít dřevo na topení. Investice do předem připraveného paliva se vyplatí v mnoha ohledech. Všechny potřebné informace se dočtete v následujících řádcích.

Topné dřevo s minimem vlhkosti dopřeje volné dny

Příprava dřeva na otop zabere mnoho hodin, dokonce i dní. Jen pro prvotní zpracování suroviny z průběžné těžby je zapotřebí mnoho energie. Každý nemá k dispozici tolik volna pro práci se sekerou nebo štípačkou. Tato činnost je navíc velmi fyzicky náročná a ne všichni mají možnost pomocníka. Proto je nejlepší volbou nechat si dovézt dřevo na topení již řádně rozštípané, vysušené a uložené na paletách nebo v dřevěných boxech. Hlavním pozitivem je, že můžete okamžitě začít topit.

Úspora prostoru připraveného dřeva na topení

Pokud si chcete zakoupit mokrou surovinu z průběžné těžby, musíte mít dostatek prostoru, kde by mohla proschnout. Obzvlášť to platí pro tvrdé dřevo na topení, které musí strávit 2 až 3 roky na čerstvém vzduchu, aby se dalo použít do krbů, kotlů či kamen. Celý objem dřeva tak musíte skladovat na vzdušném místě na vašem pozemku po dlouhou dobu. Když si pořídíte optimálně suché dřevo na topení, jen ho vyskládáte na jižní straně domu pod stříšku nebo uložíte v temperovaném skladu.

Topení dřevem - minimální dopad na životní prostředí

Palivové dřevo patří mezi obnovitelné zdroje energie. Podmínkou je, že za každý pokácený strom v krátké době lesníci vysadí nový semenáček. Během let pokračuje cyklus růstu, těžby a obnovy. Dřevní hmota je uhlíkově neutrální palivo. Při spalování zvýší objem CO2 maximálně o to množství, jaké je v něm uložené z období fotosyntézy. To vše znamená, že nákupem suchého palivového dřeva přispíváte ke zpomalení globálních změn klimatu.

Proschlé dřevo na topení je efektivní

Když hoří suché dřevo na otop, produkuje méně kouře a jiných škodlivých emisí než vlhká varianta. Odpar vlhkosti je náročný proces, který spotřebuje velké množství energie. Což znamená, že ze stejného objemu suchého dřeva na topení dostanete vyšší výhřevnost. To pomůže snížit vaše celkové náklady na vytápění.

Kde právě teď seženete dřevo na topení?

Prodej dřeva na topení ideálně proschlého s původem u poctivých těžařů má na starosti e-shop Palivovedrevo.biz. Z pohodlí obývacího pokoje si vyberete to pravé pro krb, kotel či kamna. Dovezou vám dřevo na otop pečlivě vyskládané na paletách, v klecích nebo uložených pytlích až před bránu vašeho domova. Doprava je po celé České republice zdarma.