Víte, jak správně zlikvidovat vosí nebo sršní hnízdo?

likvidace vos

likvidace vos Zdroj: Deratizace Praha

Zima se přehoupla do své druhé poloviny, spousta lidí se těší na teplé počasí. Nástup jara a později i léta s sebou přináší i častější setkávání se nejrůznějším hmyzem, ať už lezoucím nebo létajícím. Nejrůznější brouci mohou být samozřejmě roztomilí a příjemní na pohled, některý hmyz je však obtížný, a dokonce i nebezpečný pro naše zdraví. Navíc nám také může přinášet ekonomické finanční ztráty. Mezi ty nebezpečné řadíme vosy a sršně. Vosy mohou zničit úrodu, hlavně likvidují zralé sladké ovoce, neboť se živí jeho nektarem. Také poškozují izolace budov. Sršně zase ožírají omítku a ničí tak fasádu. 

Bezpečná likvidace sršního a vosího hnízda se v zásadě moc neliší

Likvidace vosího hnízda

Je potřeba hnízdo zlikvidovat, jakmile jej objevíte. Při určování, jak dostat vosí hnízdo z vašeho pozemku je však důležité nejprve určit, jak je toto hnízdo nebezpečné. Bezpečnost je v tomto případě prioritou číslo jedna. Pokud si nejste jisti, je nejlepší spolehnout se na odborné znalosti profesionálů a jejich bezpečnostní vybavení včetně osvědčených metod kontroly vos. Jedině tak máte jistotu, že nedojde k vaší újmě na zdraví či poškození vašeho majetku.

Pokud jste dobrodružnější povahy nebo je vosí hnízdo velmi malé můžete použít následující návod:

Přibližujte se k hnízdu pomalu a tiše brzy ráno nebo v noci, kdy jsou téměř všechny vosy v klidu uvnitř hnízda. Přes den jsou vosy aktivní a likvidace vosího hnízda bude nebezpečná. Vosy totiž budou zuřivě bránit své hnízdo.

Mějte připravený pytel na odpadky z pevného materiálu. Tím pomalu zakryjte vosí hnízdo.

Oddělte vosí hnízdo od stromu, stěny či jiného místa, ke kterému je připevněno a pytel opatrně ale pevně svažte.

Ten poté umístěte do venkovního kontejneru na odpadky, který má pevně nasazené víko, nejlépe hodně daleko od obytné oblasti. V ideálním případě předejte profesionálům k účinné likvidaci.

Je však důležité si uvědomit, že bez ohledu na velikost hnízda se vždy doporučuje zavolat profesionály, abyste zabránili nebezpečnému pobodání.

Odborníci z oblasti likvidace vos jsou profesionálně vyškoleni, aby zvládli odstranit vosí hnízdo bezpečným a efektivním způsobem. Mají nejen správné odborné znalosti o chování vos a jejich instinktech, ale také snadno rozpoznají alergickou reakci v případě bodnutí od vosy.

Používají bezpečnostní výbavu nejen pro celé tělo, ale hlavně ochranné prostředky dýchacích cest, což je chrání při jejich práci. V neposlední řadě používají profesionální produkty, které nejsou veřejně dostupné, ale jen díky nim je likvidace vos účinná.

likvidace vosího hnízdalikvidace vosího hnízda | Deratizace Praha

Likvidace sršního hnízda

Likvidace sršního hnízda se v případě využití profesionálních služeb v zásadě moc neliší od likvidace vosího hnízda. Zde se nedoporučuje likvidace svépomocí, neboť sršeň je přespříliš nebezpečný hmyz a v případě pocitu ohrožení zaútočí velmi rychle. Nedoporučuje se přibližovat k sršnímu hnízdu na vzdálenost kratší dvou metrů. Pokud se k takovému hnízdu přiblížíte, zůstaňte klidní a pohybujte se velmi pomalu. Sršeň má obrovská kusadla a dokáže vystříknout jed na vzdálenost až čtyřiceti centimetrů.

Sršeň je větší než vosa a navíc agresivnější. Je těžké ji překvapit v období klidu, neboť je aktivní i během noci.

likvidace sršního hnízdalikvidace sršního hnízda | Deratizace Praha

Důležitá je i prevence výskytu nebezpečného hmyzu

Pravidelná údržba

Hubení vos nemusí být jediným způsobem, jak se vos zbavit. Omezit jejich výskyt můžete i preventivními kroky. Provádějte pravidelnou údržbu vašeho domu či jiných budov na vašem pozemku, abyste zajistili utěsnění všech případných trhlin a potenciálních vstupních bodů.

Sítě proti hmyzu

Nainstalujte na okna a dveře sítě proti hmyzu, abyste zabránili vniknutí vos ale i jiného nepříjemného hmyzu do vašeho domova. Prevence je vždy lepší a levnější než pozdější likvidace vos.

Pasti pro hubení vos

Na balkón či kolem vaší zahrady umístěte pasti na vosy. Můžete je zakoupit v železářství či hobby marketech nebo si je vyrobit sami z prázdné lahve, vody a třeba cukru nebo nějakého sladkého roztoku.

Nejbezpečnější likvidace vos a sršňů

hubení voshubení vos | Deratizace Praha

Profesionální likvidace vos a sršňů je vždy samozřejmě nejlepší a nejbezpečnější řešení. Vosy a sršně jsou velmi nebezpečné nejen pro zdravého jedince, ale hlavně pro děti, citlivé osoby a alergiky. Chraňte je tedy a nepouštějte se zvláště do likvidace sršního hnízda sami. Dezinsekce neboli hubení létavého i lezoucího hmyzu je vždy nejúčinnější z rukou profesionála, který poskytuje i další servis včetně deratizace sršňů a hlodavců.