Tisícihlavý pochod na romské ubytovny zastavili až těžkooděnci

Zaplněné náměstí ve Varnsdorfu

Zaplněné náměstí ve Varnsdorfu Zdroj: Anna Vackova, E15

Blokování odjezdu policie
Demonstrující
Děti na sídlišti
Džumanová a Řápková na tiskové konferenci
Ind Kumar Vishwanatan
12
Fotogalerie
(REPORTÁŽ) Je něco po čtvrté odpoledne, když skupina policistů obstoupí mladíka s nagelovanými vlasy a naloží ho do policejního auta. Na tisícovku lidí, která do té doby stála na náměstí a čekala, co se bude dít, to zapůsobí jako rozbuška. „Pusťte ho! Pusťte ho!“ skandují lidé. „Tak už nám zase zatkli Kohouta,“ říká jeden z přítomných obyvatel města. „Znáte ho, ne, to je ten, co lítal za prachy poslanců, frajer,“ říká muž obdivně.

Stejně jako před týdnem svolal demonstraci Lukáš Kohout, podvodník, který se dříve vydával jako mluvčí ministra Jana Kavana a cestoval po světě za peníze daňových poplatníků. Kohout tady ve Varnsdorfu už před týdnem svolal demonstraci proti „nepřizpůsobivým obyvatelům“, která se zvrhla v nepovolený pochod k romským ubytovnám.

Podvodník mučedníkem

Nyní je Kohout zatčen hned na začátku. Když ho ale policisté odvádějí s rukama za zády, na jeho tváři hraje úsměv. Od první demonstrace ale výrazně přibylo lidí. A z podvodníka Kohouta se mezitím stal něco jako mučedník.

Zatýkání Lukáše KohoutaZatýkání Lukáše Kohouta | Anna Vackova, E15Zatýkání Lukáše Kohouta

Demonstranti auto s Kohoutem obklíčí, až nemůže vyjet. O několik minut později pak přijíždí asi pět aut s těžkooděnci, kteří kohouta odvezou z místa pryč. „Kde jste byli včera?!“ skanduje dav. Místní jsou rozzlobení. Před ubytovnou Sport totiž včera skupina Romů přepadla a okradla místní ženu. A to vše za obrovské policejní přítomnosti.

Dav bez vůdce na chvilku zakolísá, pak se ale ozve „ke Sportu“, a zástup se pomalu line ulicí Legií směrem k romské ubytovně. Pochod se rozrůstá a zastaví se před noclehárnou T.G.M., kde bydlí asi 250 Romů. Zde se situace vyhrotí. „Máme toho dost!“ „Cikáni do práce!“ křičí nespokojení varnsdorfští. Atmosféra je napjatá, z davu se ozývají osamocené výzvy konvoj policistů prorazit. „Tak nás tam nechte jít, dáme jim do držky,“ volá vysoký holohlavý muž.

Policie musela hlídat romské ubytovnyPolicie musela hlídat romské ubytovny | Anna Vackova, E15Policie musela hlídat romské ubytovny

Situaci se vstříc davu megafonem snaží klidnit lidsko-právní aktivista, Ind žijící v Ostravě Kumar Vishwanatan, ale jeho lámanou češtinou pronesená usmiřovací řeč sklízí jen nadávky a další skandování. Ke Sportu!

Kumar VishwanatanKumar Vishwanatan | Anna Vackova, E15Kumar Vishwanatan neměl se svým smířlivým projevem velký úspěch

Pochod se poté rozděluje na dvě části, jedna zůstává, druhá pochoduje k romské ubytovně Sport. Ke Sportu je ale nepustí policisté, kteří obsadili most přes řeku Mandavu a ostatní přístupové cesty vedoucí k ubytovně. Podle očitých svědků Romové mezitím v oknech ubytovny tančí. Na druhé straně řeky se nespokojený dav pomalu uklidňuje, lidé si nosí pivo v kelímku z Café Baru u mostu a diskutují s policisty. Atmosféra už je klidná, kolem šesté večer se lidé rozcházejí. Nad městem stále krouží vrtulník.

Konflikt s policiíKonflikt s policií | Anna Vackova, E15Konflikty demonstrantů s policií byly mírné a měly spíše diskusní povahu

Dvěstěpadesáti policistům se podařilo udržet situaci pod kontrolou, celý zákrok stál kolem 660 tisíc korun. „Zítra jich bude víc, protože to zítra bude horší,“ říká policejní mluvčí Jarmila Hrubešová. „Se setkáními Dělnické strany máme zkušenosti z jiných měst, takže musíme být připraveni na páchání trestných činů.“ Na sobotu hlásí rasistická DSSS hned tři demonstrace: od 13 hodin v Novém Boru, v 17 hodin ve Varnsdorfu a v 18.30 v Rumburku. Mají to být pochody mimo jiné „proti černému rasismu“, píše na svých stránkách DSSS.

Řápkové recept – přísnost

Ve stejný den, kdy varnsdorfští pochodovali na romské ubytovny, přijela do šluknovského výběžku poradit s řešením problému s kriminalitou kontroverzní chomutovská poslankyně ODS Ivana Řápková a poslanec Jan Kubata. Sebrat sociální dávky lidem, jejichž děti nechodí do školy, umožnit dočasné vystěhování lidí, kteří se opakovaně dopouštějí kriminálních přestupků nebo možnost exekuce části podpory u chronických dlužníků. To jsou návrhy, které v klubu šluknovského kulturního domu zazněly po schůzi sdružení Sever a obou poslanců.

Protest neměl extrémistickou podobuProtest neměl extrémistickou podobu | Anna Vackova, E15Ne všichni, kdo protestovali proti situaci ve Varnsdorfu, chovají extrémistické nálady

Možnost dočasného vystěhování je podle Řápkové zaměřeno například na prostitutky nebo na mladé výtržníky, kteří okupují městské parky. Nápad zabavit dlužníkům část podpory získala Řápková v Chomutově. „Měli jsme v Chomutově 40 milionů nezaplacených pokut,“ vysvětlila E15 poslankyně. Podle Kubaty je možné novou legislativu prosadit do dvou let. Podle obou zákonodárců je nyní situace ve sněmovně takovým zákonům nakloněna, protože ve sněmovně sedí mnoho bývalých komunálních politiků.

Nové zákony do dvou let

Starostové navrhované změny vítají, do jejich schválení si ale budou muset vystačit s platnou legislativou. „Začneme s pravidelnými kontrolami sociálního odboru ve spolupráci s městskou i státní policií. Zaměříme se na to, kolik lidí v bytě bydlí, kolik má metrů čtverečních, kdo tam pobírá sociální dávky nebo jestli tam nedochází k jejich zneužívání,“ řekla novinářům šluknovská starostka Eva Džumanová.

V celém Šluknovském výběžku se zvýšila kriminalita, místní se necítí bezpečně a spojují tuto situaci s příchodem nových Romů do regionu. Aktivní protesty starousedlíků před několika týdny vyprovokovala potyčka, kdy asi 20 Romů údajně napadlo mnohem menší skupinku místních cestou z diskotéky. Od té doby ve Varnsdorfu i Rumburku obyvatelé několikrát protestovali proti zvyšující se kriminalitě v oblasti, za což viní právě nově příchozí Romy. Jejich nespokojenosti podle policie ke svému zviditelnění využívají i extremistická hnutí. Na sobotu do Nového Boru, Varnsdorfu i Rumburku svolala setkání Dělnická strana sociální spravedlnosti. Policie očekává nepokoje, v pohotovosti tak budou stovky příslušníků.