Budoucí ministryně Schillerová o kauze FAU: Chtějí miliardu? Ať doloží nárok

Alena Schillerová

Alena Schillerová Zdroj: Blesk - Jakub Poláček

Alena Schillerová
2
Fotogalerie

V případě firmy FAU klepl Nejvyšší správní soud (NSS) Finanční správu ČR přes prsty. Zajišťovací příkazy, kvůli kterým přerovský obchodník s palivy skončil v exekuci, byly nezákonné. Náměstkyně ministra financí pro cla a daně a zřejmě příští strážkyně státní kasy Alena Schillerová (53) ale trvá na tom, že firma podváděla a její exekuce byla na místě.

I přes nedávné rozhodnutí soudu trváte na tom, že FAU jela v podvodu?

Finanční správa je o tom přesvědčena. Už asi dva měsíce existuje pravomocné rozhodnutí o stanovení daně ve výši asi 217 milionů a z toho rozhodnutí vyplývá, že se účastnila podvodu. Samozřejmě, že firma může toto pravomocné rozhodnutí žalovat u soudu.

Co ten rozsudek podle vás vlastně říká?

Rozsudek NSS řešil situaci, kdy napřed firmě FAU byla doručena takzvaná ručitelská výzva, že kvůli platbě na nezveřejněný zahraniční účet ručí za daň někoho jiného. A na základě toho měla firma FAU plnit. Současně byl jiným správcem daně doručen zajišťovací příkaz, který se stal exekučním titulem a na základě toho finanční správa zabavila peníze na účtech plus movitý majetek této firmy. NSS s konečnou platností ten zajišťovací příkaz zrušil a řekl, že příkaz neměl být vydán, protože byla vydána už ručitelská výzva.

Tedy exekuce by byla v pořádku, pokud by šla přes ručitelské výzvy, a nikoliv zajišťovací příkaz, který byl zrušen. Z hlediska daňového řádu soud konstatoval, že se jednalo o neoprávněnou exekuci a zajištěné peníze – asi 60 milionů – měly být vráceny. Ty vráceny nebyly, ale v souladu se zákonem byly započteny na ten nedoplatek 217 milionů, který vyplynul z pravomocného rozhodnutí o stanovení daně. Přesto FAU teď může stát žalovat o náhradu škody a může jít až o miliardu korun.

Pykal by za to některý z vašich úředníků?

Rozhodně nebudu operovat s nějakými čísly. Četla jsem o tomto požadavku a nechci o tom spekulovat. Je na firmě, aby doložila svůj nárok. Ta čísla, co uvádím, jsou: doměřená daň je 217 milionů, exekuovaná částka byla 60 milionů. Pořád se mi tam tedy ta miliarda ztrácí. Ale nechci spekulovat, je na nich, aby uplatnili nárok. Druhá stránka věci je, že může samozřejmě být uplatněn zpětný nárok na zodpovědné pracovníky.

Jaká jsou vaše čísla ohledně prohraných žalob kvůli zajišťovacím příkazům?

Bereme v potaz jenom věci, které byly zažalovány. Celá řada zajišťovacích příkazů se k soudu vůbec nedostane. Ale u těch, co se tam dostanou a byly ukončeny buď na úrovni Nejvyššího správního soudu, nebo na Krajském soudu a nebyla podána kasační stížnost, je prohraných asi 25 procent, čtvrtina.

Jiné statistiky ale říkají, že podnikatelé uspějí až ve 45 procentech soudních sporů…
Záleží na tom, co se vlastně vykazuje. Někdo totiž bere v potaz všechny zažalované věci, které již byly rozhodnuty na úrovni krajských soudů, Finanční práva zase brala až ta konečná rozhodnutí na úrovni NSS. Podle mého soudu se musí do statistiky zohledňovat věci, kde bylo rozhodnuto s konečnou platností, tedy bylo vydáno rozhodnutí NSS nebo KS, kde nebyla uplatněna kasační stížnost.

Máte být ministryní v menšinové vládě ANO Andreje Babiše. Už teď vás opozice bombarduje, že jste jeho loutkou, prodlouženou rukou. Jak to chcete vyvracet teď? Má to ještě vůbec cenu?

Skutečně nevím, jak na to reagovat. Myslím si, že by mě pan Babiš vůbec nenominoval, pokud by se domníval, že jsem loutkou a že naopak naši spolupráci vidí v tom, že ví, že jsem silný partner pro diskusi. Označila bych se za workoholika, dávám té práci maximum…

Celý rozhovor si můžete přečíst zde >>>