Česko bylo při odmítání kvót na uprchlíky arogantní, komise soud vyhraje, tvrdí Bartovic

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Sídlo Evropské komise v Bruselu
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ředitel Institutu pro evropskou politiku Europeum Vladimír Bartovic
5
Fotogalerie

Žaloba Evropské komise, která žene Česko a další dva odmítače uprchlických kvót před Soudní dvůr Evropské unie, není překvapivá, protože země porušily evropské právo. Říká to ředitel think-tanku Europeum Vladimír Bartovic, podle kterého Komise s velkou pravděpodobností soudní spor vyhraje. Bartovic to řekl v rozhovoru pro deník E15. 

Překvapilo vás, že žaloba na Česko nakonec byla podána?

Nepřekvapilo mě to. Překvapilo by mě, kdyby to Evropská komise neudělala, protože je její povinností vynucovat dodržování evropského práva. Jeho součástí bylo i rozhodnutí, podle kterého se zavedly dočasné kvóty. Česká republika se zkrátka dobrovolně rozhodla to nedodržovat - porušovat.

Takže Evropská komise postupuje naprosto standardním způsobem. Bylo by překvapující, kdyby po všech těch výzvách, kdy se snažili domluvit po dobrém, tu žalobu nepodala.

Jaké sankce České republice hrozí?

Neviděl jsem tu žalobu Evropské komise, jestli je to dvoufázové řízení. To znamená, že v tomto momentě by žalovala Českou republiku a žádala, aby soud rozhodl, že ano, že tedy Česká republika porušuje evropské právo.

A pak kdyby Česká republika toto rozhodnutí nerespektovala, tak by ještě přišla druhá žaloba, která by žádala pokutu nebo finanční sankci. Tu žalobu jsem neviděl, k tomu se nedokážu vyjádřit.

Kvóty ale dokázalo naplnit v termínu jenom pět států. Žaloba přitom padla jenom na tři odmítače. Jak to?

Jde o to, že ostatní země, na které žaloba nepadla, alespoň ukázaly nějakou minimální snahu. To znamená třeba Slovensko se vyhnulo žalobě tím, že akceptovalo alespoň - i když zdaleka ne to, co mělo - pár rodin.

To znamená, že ukázalo nějaké vstřícné gesto, zatímco Česká republika svým způsobem poměrně arogantně rozhodla, že ne - nepřijme nikoho a basta. Takže tam ta Evropská komise zvažovala, jak závažné bylo to porušení práva.

Myslíte, že Evropská komise se žalobou uspěje?

Jednoznačně ano. Podle mě je celkem jednoznačné, že Česká republika nedodržuje zkrátka evropské právo a to, že ty kvóty byly legální, už soud rozhodl dřív. Takže na to se už Česká republika nemůže odvolávat.

Protože je tady už jedno rozhodnutí Soudního dvoru Evropské unie ve sporu, který iniciovalo Slovensko a Maďarsko. Právě o to, jestli ty kvóty byly v souladu s evropským právem. Soudní dvůr Evropské unie rozhodl, že kvóty byly v souladu s evropským právem.

To znamená, když ony jsou v souladu s evropským právem a Česká republika je nedodržuje, tak je lehké předjímat rozhodnutí soudu v tom směru, že řekne, že Česká republika porušuje evropské právo.