Babiš chce vyjednat stažení žaloby EU za neplnění kvót. Podporují prý extremismus

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Jakub Poláček / Paparazzi

Čerstvě jmenovaný premiér Andrej Babiš (ANO) chce s Evropskou komisí vyjednávat o stažení žaloby kvůli kvótám. Je jasné, že kvóty jsou nesmysl a jen podporují popularitu extremistických stran v Evropě, uvedl Babiš na dotaz ČTK. Reagoval tak na dnešní rozhodnutí EK poslat Česko, Polsko a Maďarsko k unijnímu soudu kvůli odmítání programu přerozdělování žadatelů o azyl.

"Rozhodnutí a hlavně načasovaní je velice nešťastné," uvedl. Doufá v to, že příští týden na summitu dostane prostor k vyjádření českého stanoviska. Babiš ve středu po svém jmenování řekl, že by Česko mělo být v unii aktivnější. Chce proto navrhnout řešení problému migrace, kterým má být boj proti pašerákům.

Babiš dostane mandát na summit v Bruselu (14.-15.12.) až 13. prosince po jmenování vlády. "To načasování je dost nevhodné vzhledem k vnitropolitické situaci u nás," uvedl. "Detaily té agendy neznám, protože to měli v kompetenci pan premiér (Bohuslav) Sobotka a pan (Milan) Chovanec. Pokud vím, tak pan Chovanec nikdy s komisařem pro migraci osobně nejednal, aby pro Českou republiku vyjednal pozici bez žaloby," podotkl.

Státní tajemník pro evropské záležitosti Aleš Chmelař poznamenal, že podání žaloby se očekávalo. "Není to nic, co by Českou republiku těšilo, jakkoliv chápeme, že Evropská komise hlídá dodržování pravidel," uvedl v tiskovém prohlášení. Podle něj Česko opakovaně upozorňovalo na to, že kvóty na přerozdělování uprchlíků nejsou funkčním řešením a fungují jako pobídka pro nelegální migraci. "Česká republika bude pokračovat ve své dosavadní obhajobě. Aktuální rozhodnutí nicméně nemění nic na tom, že se s komisí stále můžeme dohodnout na smírném řešení věci," uvedl Chmelař. Česko bude podle něj nadále vyvíjet tlak na to, aby EU řešila příčiny, nikoliv následky migrace.

Rozhodnutí EK vyvolalo odmítavé reakce i u prezidenta Miloše Zemana. Mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček reagoval na rozhodnutí komise odkazem na úterní Zemanovo vyjádření k problematice migračních kvót. "Pokud jde o moje stanovisko je dlouhodobé a takové, že kvóty považuji za vměšování do vnitřních záležitostí České republiky nebo jakéhokoliv jiného státu," uvedl v úterý Zeman. Kvóty podle jeho názoru odporují principu subsidiarity.

Podle předsedy ODS Fialy jsou kvóty špatné a žaloba EK je ještě horším rozhodnutím. "Výsledkem bude jen větší nespokojenost a pocit křivdy," napsal Fiala na svůj twitterovýúčet. Dodal, že unie žalobou uprchlíkům nepomůže a ještě dál sníží důvěru v unii.

Skepticky se k žalobě staví také europoslanec a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Spory v unii se podle Pospíšila nedají řešit žalobami na členské státy. "U nás žaloba jen nahraje politikům, jako je Tomio Okamura," napsal předseda TOP 09 na twitter.