Česko může vyjít odmítání kvót na stovky milionů korun

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: čtk

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Budova Evropského parlamentu v Bruselu
5
Fotogalerie

Česko bylo před dvěma lety ochotné přijmout uprchlíky dobrovolně, nařízené kvóty Evropskou unií ale plnit odmítlo. Ta teď pravděpodobně podle zpráv několika českých médií odkazujících se na diplomatické zdroje požene Prahu před Soudní dvůr EU.

Česku tak hrozí jednorázová vysoká pokuta. Další variantou je placení částky za každý den, kdy bude dál odmítat uprchlíky. České ministerstvo vnitra dříve mluvilo až o deseti milionech eur (asi 270 milionů korun) základní pokuty a dalších desítkách tisíc pokuty za každý den následně nesplněné povinnosti. Z Německa a Francie v minulosti zazněly výzvy, aby Evropská unie sáhla odmítačům kvót na dotace.

Jestli Evropská komise podá na Prahu žalobu, oznámí tento týden. Podle informací Hospodářských novin nicméně nehrozí žaloba všem státům, které do letošního zářijového termínu kvóty nesplnily. Těch vzorných je ve skutečnosti jenom pět. Nicméně například Slovensko nabízí, že přijme další běžence, zatímco česká vláda odhlasovala, že uprchlíky nechce.

Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) argumentovala letos v červnu zhoršenou bezpečnostní situací a systém kvót navíc označila za dysfunkční. Na Česko podle Evropské unie připadalo 2600 uprchlíků, převzalo ale jen dvanáct migrantů ze Sýrie. Žaloba hrozí také Polsku a Maďarsku.

Ministři vnitra Evropské unie odhlasovali povinné kvóty pro rozdělení uprchlíků v září 2015. Proti hlasovaly Česko, Slovensko, Rumunsko a Maďarsko. Finsko se zdrželo. Polsko nakonec hlasovalo pro, přestože se proti přijímání běženců dlouhodobě stavělo.

České ministerstvo vnitra se kvótám pokusilo zabránit stížností u Evropské komise. Ozvaly se také Slovensko a Maďarsko, které se v prosinci 2015 obrátily s žalobou na Soudní dvůr EU. Nikdo z nich ale neuspěl a kvóty se staly závaznými.

Evropská komise je tak přesvědčená, že Praha a další nedodržely platné předpisy. Proto zahájila v červnu 2017 s Českem, Polskem a Maďarskem řízení pro porušení unijní legislativy.

Ještě v první polovině roku 2015 se mluvilo o variantě přijímání uprchlíků na dobrovolné bázi, proti kterému Praha výhrady neměla. Po červnovém summitu EU, který o něm rozhodl, to odhlasovala na vládní úrovni. Tehdy česká vláda schválila, že do konce roku 2017 přijme 1500 migrantů.