Chaos kolem „pivní“ DPH. Autory novely nelynčujme, problém je jinde, říká Minčič z Hospodářské komory

Zmatky kolem DPH na pivo byly v uplynulých dnech předmětem politických diskuzí, ale i vděčným terčem vtipálků. Premiér Andrej Babiš kritiku odmítá, za chaos prý může „nějaký blb, co vytvořil idiotskou teoretickou tabulku“. Podle bývalého náměstka ministra financí Ladislava Minčiče není problém ani tak vysmívaný obrázek, který koloval po sociálních sítích, jako spíše existence vícero sazeb DPH.

Problém podle Minčiče z Hospodářské komory tkví v tom, že vůbec existuje několik sazeb DPH. „To, že podobné či takřka identické zboží a služby jsou jednou zdaněny nižší a podruhé vyšší sazbou, je špatně,“ míní.

Připomíná kauzu s takzvanými lehkými topnými oleji z počátku 90. let, z níž plyne poučení, že daň z přidané hodnoty by měla být jednoduchá, ideálně s jednou sazbou. „Bohužel je tato daň plná různých výjimek a zvláštností, které ale nejsou ani tak chybou naší vlády a našeho státu, dodává. Proč Česko nemůže příliš ovlivnit podobu kritizované novely? A proč snížení DPH pivo nezlevní? Odpovědi zaznívají v rozhovoru.

Další rozhovory pořadu Štrunc! můžete zhlédnout zde >>>