Jan Bureš: TOP 09 prospěje i Schwarzenbergova prohra

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: ctk

Vítězství bývalého předsedy ČSSD Miloše Zemana v prezidentských volbách nemusí pro tuto stranu automaticky znamenat výhru. TOP 09 naopak navzdory porážce Karla Schwarzenberga může díky vzedmuté vlně popularity svého šéfa získat, myslí si politolog Jan Bureš.

*E15.cz: Co bude vítězství Miloš Zemana znamenat pro tuto vládu? Bude blokovat jí prosazené zákony více, než to dělá Václav Klaus?

Nemyslím si, že by se chytal vracet více zákonů než Václav Klaus. Dá se ale čekat, že ty zákony, které budou nejvíce kontroverzní z hlediska osy levice-pravice, bude vetovat, aby svým voličům dokázal, že za ně bojuje. Jinak by popřel to, co sliboval.

*E15.cz: Může ČSSD počítat s tím, že pokud bude po příštích parlamentních volbách vládnout, půjde jí Zeman takzvaně na ruku?

To je těžké dopředu předvídat, bude to asi záležet na konkrétní situaci a konkrétních politicích, kteří budou v tu chvíli u moci. Někteří z nich mají k Zemanovi rozhodně blíž, než jiní. Nový prezident ale bude vůči levicové vládě určitě více nakloněn, než by byl ten současný.

*E15.cz: Někteří komentátoři po prvním kole voleb hovořili o tom, že Zemanovo vítězství by mohlo způsobit rozpad ČSSD.

To se zřejmě ukáže na březnovém sjezdu ČSSD, který se bude konat týden po prezidentově inauguraci. Zeman tam přijede a jeho lidé se budou snažit dojednat podporu pro Zemanův tábor ve straně. Nyní lze jen velmi těžko odhadovat, jak to dopadne. Osobně si myslím, že Zdeněk Škromach nemá takovou podporu, aby stranu s dalšími Zemanovými přívrženci ovládl.

*E15.cz: Jaký dopad bude mít porážka Karla Schwarzenberga na TOP 09?

Volební prohra na TOP 09 žádný výrazně negativní dopad mít nebude. Straně to může i navzdory Schwarzenbergově prohře pomoci, protože mu to přidalo na popularitě. Nakonec ale bude stejně více záležet na dalších krocích této vlády, ty oblibu strany ovlivní více.

*E15.cz: Souhlasil byste s tím názorem, že přinejmenším část členů TOP 09 Schwarzenbergova porážka těší, protože strana nebude nucena hledat nového předsedu?

Určitě. Ve straně není nikdo další, kdo by byl tak populární jako Schwarzenberg a členové vědí, že předsedou rozhodně nemůže být Miroslav Kalousek, protože je velmi neoblíbený. Hodně se uvažovalo třeba o Heleně Langšádlové, ale to spíš jenom proto, že je neutrální. Přinejmenším těm, kteří nefandí Kalouskovi, se ulevilo, přestože si vyloženě nepřáli Schwarzenbergovu porážku.

Prezidentská volba online na E15.cz

Sledujte aktuální vývoj, první odhady a reakce v přímém přenosu, který poběží až do sobotní půlnoci: