Jaroslav Faltýnek: Hledáme jen dobrá řešení. Ať už pravicová, či levicová

Jaroslav Faltýnek

Jaroslav Faltýnek Zdroj: Tomas Novak, Euro

V projevu šéfa ANO Andreje Babiše zazněla výzva k efektivnějšímu fungování státu. Nezapomněl se zmínit také o svobodě jednotlivce a jeho právu nést odpovědnost za svůj osud. Podle Babišova nejbližšího spolupracovníka, nově zvoleného prvního místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka, to ale neznamená, že by snad druhé nejsilnější vládní uskupení chtělo začít vystupovat jako pravostředové.

E15: Už víte, s jakými body půjdete na jednání se sociálními demokraty a lidovci o revizi koaliční smlouvy?

Naprosto nepřekročitelné jsou pro nás daně, tedy jejich zvyšování, o němž se opakovaně zmiňuje ČSSD. V koaliční smlouvě je napsáno, že pokud se nebude dařit vybírat peníze na sociální výdaje, pro rok 2015 zvážíme zavedení sektorové daně. Tento rok už ale běží, pro nás je to uzavřená záležitost. Naší prioritou je zlepšit výběr daní, mechanismy jsou nastaveny. Výsledky se mají projevit v roce 2016. To znamená, že otázku sektorové daně odmítáme jakkoli rozebírat.

Nechci diskutovat o tom, zda půjdeme doprava, nebo doleva

E15: Z programu ANO není zcela jasné, zda jste pravicové, nebo levicové hnutí. Vnímáte Babišův projev jako signál, že otáčí kormidlo k pravému středu?

Před sněmem jsem prohlásil, že nechci diskutovat o tom, zda půjdeme doprava, nebo doleva. Musím přiznat, že jsem za to byl od pana Babiše poměrně intenzivně kritizován. Myslel jsem to ale jinak. Debata se má vést o tom, zda ty věci, které právě děláme, jsou pro naši zemi dobré, nebo špatné. Můžeme najít řešení, která jsou pravicová a jsou dobrá. To samé platí o levicových řešeních. Víte sám – a teď mluvím pouze za sebe – že navzdory svým slibům pravicové strany daně zvyšovaly a nehledaly cesty, jak by šlo peníze ušetřit. A Zemanova vláda privatizovala banky, což není příliš v souladu s levicovými názory.

E15: Budete-li prosazovat to, co si lidé právě přejí, bude vám i nadále vytýkán populismus.

Opakuji, pokud jsou to řešení pro zemi prospěšná, co je na tom špatného? Uvedu ještě jeden příklad. Ve volebním programu jsme měli zrušení poplatků, i když jsme si uvědomovali, že to veřejnému zdravotnímu pojištění způsobí problémy. Proto trváme na tom, aby zdravotnictví bylo úspornější. Je to stejné jako u daní. Pokud peníze ušetříme, měli bychom je vrátit lidem.