Kožušník: Volby do europarlamentu budou pro občanské demokraty soud

europoslanec ODS Edvard Kožušník

europoslanec ODS Edvard Kožušník Zdroj: CC BY-SA 2.0: Edvard Kozusnik

Ti, kdo nesou svůj díl historické viny na současné situaci strany, by v jejím vedení být neměli, říká kandidát na šéfa ODS, europoslanec Edvard Kožušník. Zatím se mu příliš šancí na zisk předsednického postu nedává, rozhodne se ale až na kongresu v Olomouci.

E15: Strana se ocitla v nejhlubší krizi za dobu svého fungování. Jak z ní ven?

Na to neexistuje jednoduchý recept. Čeká nás dlouhá a náročná cesta k navrácení důvěry a sebedůvěry. Nové vedení bude muset provádět razantní vnitrostranické změny, musí přeformulovat komunikační vzorce jak k členské základně, tak navenek k občanům. Nejde o ustupování z programových pozic, ale o redefinici programových témat. Předseda musí ODS navrátit étos, který v posledních letech ztratila.

E15: Kterých chyb se ODS dopustila?

Zavřela se do sebe a odstřeďovala ze svého okolí někdejší příznivce. O zpronevěření se vlastním programovým zásadám jen za cenu udržení vládních pozic nemá smysl ani hovořit.

Edvard Kožušník (42)
» členem ODS od roku 2008
» pracoval jako ředitel sekretariátu senátora a šéfa horní komory parlamentu Přemysla Sobotky
» od června 2009 je poslancem Evropského parlamentu, z Prahy tehdy do Štrasburku přijel na kole
» je ženatý, má dvě děti

E15: Dokážete si představit jako prvního místopředsedu Jana Zahradila či Jiřího Pospíšila? Anebo někoho úplně nového?

Vedení firmy od demokratické strany odlišuje skutečnost, že si management společnosti nemůžete vybrat. Osobně bych byl samozřejmě rád, kdyby ty „staré“ tváře, které nesou svůj díl historické viny na současné situaci, ve vedení nebyly.

E15: A co řadoví místopředsedové?

To je totéž. Vždy říkám, že v grémiu by vedle předsedy měl sedět ekonom, ideolog a zahraničněpolitický expert. Ideální by bylo, kdyby alespoň jedním z těchto jasně vyprofilovaných místopředsedů byla žena.

E15: Váš protikandidát Petr Fiala mimo jiné prosazuje zúžení výkonné rady strany a vznik širšího orgánu, kde by byly zastoupeny oblastní organizace. Projde změna stanov?

To neprosazuje jen Petr Fiala, prosazuji to i já, prosazuje to má domovská liberecká organizace a senátorský klub. Není to však otázka na mne jako delegáta, ale otázka na kongres jako demokratické těleso, případně na velké regiony, které tam budou hrát prim a které touto změnou budou tratit nejvíce. Samotné zúžení stranických orgánů ale stranu nespasí.

E15: Mohly by být odrazovým můstkem pro ODS květnové eurovolby?

Nebude to odrazový můstek, ale rovnou soud. Pokud tyto volby podceníme a nedostane se jim jasné personální záštity od předsedy strany jako politické priority číslo jedna a my v nich neuspějeme, tak to bude definitivní konec ODS. Solidní výsledek v eurovolbách dá signál našim starostům a zastupitelům, že v podzimních komunálních a senátních volbách má smysl hájit svobodu a polistopadové hodnoty v této zemi v dresu občanských demokratů.