S dvanácti vrtulníky si nevystačíme, nakoupíme další, říká ministryně obrany Černochová

Ministryně obrany Jana Černochová

Ministryně obrany Jana Černochová Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Velitelské shromáždění české armády: Ministryně obrany Jana Černochová (22.2.2022)
Velitelské shromáždění české armády: Ministryně obrany Jana Černochová (22.2.2022)
3
Fotogalerie

Válka na Ukrajině nutí řadu evropských zemí nakupovat zbraně jako o život, říká ministryně obrany Jana Černochová (ODS). „Pokud nalezneme rychle dostupnou techniku, nebudeme váhat. Šlo by o systémy a prostředky, které armáda potřebuje a má je v plánech. Pouze bychom urychlili akvizice,“ dodává s tím, že vláda přislíbila potřebné miliardy korun uvolnit.   

Například Německo tento týden oznámilo, že nakoupí nejnovější americké stíhačky F-35. Skutečně výrazně pokročíte v modernizaci armády, když předchozí vlády nedokázaly využít příznivější situace a zejména to, že ekonomika rostla?

Mimo jiné bude záležet na právní analýze, kterou v lednu zadalo ministerstvo obrany k nákupu více než dvou stovek pásových bojových vozidel pěchoty. Tuto klíčovou investici minulá vláda nedotáhla. Stanovisko budu mít koncem března. Jsem si vědoma toho, že ceny, které loni nabídli tři uchazeči o zakázku, nebudou vzhledem k inflaci a rostoucím cenám materiálů už za rok platit. Nemůžeme otálet. Právníci ale musejí říct, že uzavření smlouvy nevyvolá arbitráže proti Česku.

Je šance, že kontrakt podepíšete tento rok?

Na základě usnesení vlády mám příslib, že ještě letos by finanční prostředky poskytla. Je to ale jen jeden důležitý projekt. Problém je v tom, že trh je stále zúženější, všichni nakupují jako o život. Pokud nalezneme jinou rychle dostupnou techniku, nebudeme váhat. Šlo by o systémy a prostředky, které armáda potřebuje a má je v plánech. Pouze bychom urychlili akvizice, byť je nemáme zakalkulované v aktuálním rozpočtu.  

O co by například šlo?

Můžu zmínit nové tanky, které by nahradily dosluhující obrněnce T-72. Potřebujeme i transportéry Pandur, kterých máme z minulosti přes stovku. Jenže 4. brigáda rychlého nasazení jich už tehdy požadovala jednou tolik. Kolová vozidla, která jsme pořizovali před deseti až dvanácti lety, navíc mají  zastaralé technologie. Řešíme i zbraňové věže s izraelskou firmou Rafael. Nutná tedy bude modernizace pandurů a zajištění náhradních dílů.

Na to všechno vám ministerstvo financí, přesněji vláda poskytne peníze?

Pokud bude možné něco nakoupit, okamžitě předložím vládě návrh na změnu rozpočtu. Udělám to ale až v okamžiku, kdy budu mít stoprocentní jistotu, že finanční prostředky opravdu využiji.

Máte podobné ambice také u letecké techniky?

Možná nakoupíme i nové vrtulníky.

Narážíte na skutečnost, že minulá vláda rozhodla o pořízení pouze čtyř amerických bitevních helikoptér Viper a osmi víceúčelových Venom?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!