Ukrajina nás láká navzdory válce, do Ruska nikdy nepůjdeme, říká Ondřej Bartoš z Credo Ventures

Ondřej Bartoš, Credo ventures

Ondřej Bartoš, Credo ventures Zdroj: E15 Michael Tomeš

Ondřej Bartoš, Credo ventures
Ondřej Bartoš, Credo ventures
Ondřej Bartoš, Credo ventures
4
Fotogalerie

UiPath, Productboard nebo PriceFx. To jsou příklady před lety neznámých startupů, na které v jejich začátcích vsadili investoři z Credo Ventures. Společnost před více než deseti lety spoluzakládal Ondřej Bartoš. „Na českém trhu investici získá více projektů, než by ji získat mělo,“ říká partner Credo Ventures v rozhovoru pro deník E15. Ondřej Bartoš vystoupí tento týden na International E-commerce Summitu, který deník E15 pořádá. 

Jedním z témat E-commerce Summitu, kde budete vystupovat, bude hrozící stagflace, před kterou varuje už i Česká národní banka. Jak se to může dotknout startupového prostředí? 

Určitě to bude změna, ale ta je hmatatelná posledních pár měsíců. Dotkne se to i technologických firem. Jak přesně, to se předem říct nedá, to se dá analyzovat až zpětně. Náš byznys, tedy investování do technologických firem, je proti tomu více odolný, protože fungujeme střednědobě a dlouhodobě, zhruba v desetiletých cyklech. Pevně věřím, že i když nastane období stagflace, tak odejde dříve, než skončí cyklus našeho investování. Navíc vždy, když společnost řeší krize, tak je to příležitost pro nápady, které mají potenciál to řešit. 

Od začátku války je zatím krátká doba, ale některé firmy se nyní bojí podepsat finální smlouvy, například při akvizicích nebo fúzích. Je tato nervozita vidět i na trhu rizikového kapitálu? 

Nervozita na trhu je, ale není na něm od 24. února. Makroekonomická situace se do toho technologického světa propisuje, ale trochu pomaleji, je tam setrvačnost. Fondy mají investiční období tři až pět let, po dobu několika let by proto nemělo dojít k šokové změně. Ale furt jsme stále všichni lidi a nejsme vůči okolnímu světu imunní. K změnám dochází, je tam určitá opatrnost. Ale že by lidi přestali podepisovat smlouvy, to nevidím. Spíše vnímám obecně nárůst opatrnosti, určitého respektu k tomu, že se situace změnila. 

Ukrajiná nás lákala, o Rusku jsme nikdy neuvažovali

I na Ukrajině vznikají zajímavé startupy, jako třeba startup Grammarly. Nelákalo vás tam někdy zamířit? 

Lákalo, Ukrajina byla jedna ze zemí, po které jsme pokukovali a měli jsme dlouhodobě v plánu ji lépe poznávat. Zatím jsme tam neinvestovali, ani jsme to neměli v našem vymezení, protože je to trh, který jsme neznali. Nemáme tam příliš kontaktů, já tam nikdy nebyl. Museli bychom zemi více poznat, více proniknout do těch sítí, udělat si kontakty. Byla na našem seznamu, kam jsme se chtěli koukat. Válka to nezměnila, ale bude to spíše na delší dobu. Ukrajina bude rozbitou zemí, kde budou jiné priority. Ale na druhou stranu tam vidím příležitost, bude mít možnost vybudovat si moderní infrastrukturu a to, co bylo nemilosrdně a krutě rozbombardované, budou mít možnost si udělat nově. Ukrajinu jako zemi bych nezavrhoval, ale bojím se, že to bude trvat déle. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!