Výsledky průzkumů zatím sedí na vodě. Lidé prezidentskou volbu ještě neřeší, říká analytik

Andrej Babiš během startu prezidentské kampaně na Teplicku (listopadu 2022)

Andrej Babiš během startu prezidentské kampaně na Teplicku (listopadu 2022) Zdroj: Facebook - A. Babiš

Petr Pavel vyrazil odevzdat podpisy ke kandidatuře do boje o Hrad (7.11.2022)
2
Fotogalerie

O hlasy voličů v lednových prezidentských volbách chtějí usilovat celkem dvě desítky osobností, jako o favoritech se ale mluví o trojici kandidátů. Nakonec všechno může být jinak, jak v rozhovoru pro INFO.CZ upozorňuje analytik Centra pro výzkum veřejného mínění Jan Červenka. „Zatím jsou naměřené preference mělkou záležitostí,“ říká s tím, že lidé zatím volby příliš neřeší. „Kampaň zkrátka může všechny tyhle výchozí pozice silně zpřeházet a rozmetat.“

Dva měsíce před prvním kolem prezidentské volby to vypadá, že jsou tu tři favoriti: Petr Pavel, Andrej Babiš a Danuše Nerudová. Může do souboje promluvit ještě někdo další?

Zatím všechny sebrané preference stojí dost na vodě, protože lidé prezidentské volby dosud moc neřešili a o kandidátech a jejich politických názorech v podstatě nic nevěděli. Problém je nejen to, že průzkumy proběhly ve velkém časovém odstupu od samotných voleb, a dokonce i volební kampaně, ale především za situace, kdy nebylo vůbec jasné, kdo nakonec bude kandidovat. Proto se ve výsledcích objevují kandidáti, kteří jimi nebudou, a naopak tam chybí někteří ti, kteří kandidaturu nakonec podali.

Další věc je, že přímá prezidentská volba se nám stala takovou hodně specifickou volební disciplínou. Opět v podstatě absentují straničtí kandidáti a do hry až na výjimky vstupují solitérní političtí outsideři, tedy lidé bez výrazné a čitelné politické minulosti, o kterých běžný volič prakticky nic neví.

Andrej Babiš je v tomto ohledu v podstatě jediná výrazná výjimka, i když svoji celkem jasnou politickou historii má i Jaroslav Bašta a v hodně hluboké minulosti třeba taky Tomáš Březina. Samozřejmě, Pavel Fischer a Marek Hilšer jsou dnes senátory, ale do Senátu je jako politické outsidery vynesla jen momentální popularita spojená s jejich protizemanovskou prezidentskou kandidaturou v roce 2018.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!