Bezosova exmanželka MacKenzie Scottová darovala na charitu přes čtyři miliardy dolarů

Bezosova exmanželka MacKenzie Scottová darovala přes 40 milionů dolarů Morgan State University v Baltimoru, což je pro univerzitu doposud největší dar, který kdy dostala.

Bezosova exmanželka MacKenzie Scottová darovala přes 40 milionů dolarů Morgan State University v Baltimoru, což je pro univerzitu doposud největší dar, který kdy dostala. Zdroj: ČTK / AP / Evan Agostini

Scottová po rozvodu s Bezosem získala čtyři procenta akcií společnosti Amazon, které ale během pandemie prudce vzrostly
Jeff Bezos je nejbohatším člověkem na světě. Je zakladatelem Amazonu
3
Fotogalerie

MacKenzie Scottová, bývalá manželka zakladatele Amazonu Jeffa Bezose, již podruhé v tomto roce darovala část svého jmění na dobročinné účely. V červenci darovala 1,7 miliardy dolarů, nyní věnovaná částka dosáhla téměř 4,2 miliardy dolarů. Scottová podpořila ty, kterým koronakrize zničila podnikání, univerzity nebo organizace, které pomáhají diskriminovaným, informovala CNN.

Za celý rok 2020 darovala miliardářka téměř šest miliard dolarů. „Pandemie je v mnoha případech doslova demoliční koulí v životech Američanů, kteří s ní neustále bojují,“ uvedla Scottová a dodala, že „ekonomické ztráty a zdravotní následky byly nejhorší u žen, etnických menšin a lidí žijících v chudobě”. Scottová ale poznamenává, že u většiny miliardářů je tomu naopak a jejich bohatství roste, proto je potřeba o to více pomáhat potřebným.

Částku Scottová rozdělila celkem mezi 384 organizací. Její tým prozkoumal více než šest tisíc možných příjemců, aby určil, kterým z organizací peníze poputují. Mezi obdarované patří i vybrané univerzity, jako například Morgan State University v Baltimoru, která obdržela celkem 40 milionů dolarů, což je největší soukromý dar, jaký kdy univerzita dostala. 

Současná filantropická činnost MacKenzie Scottové souvisí také s jejím slibem z loňského roku, že většinu svého majetku rozdá. Jedná se o takzvaný Darovací slib, který je závazkem nejbohatších jednotlivců a rodin na světě, že věnují většinu svého majetku na charitativní účely. Tuto iniciativu zahájili Warren Buffett a Bill Gates s manželkou, aby povzbudili nejbohatší lidi světa k filantropické aktivitě. 

Scottová je nyní podle žebříčku agentury Bloombergu osmnáctým nejbohatším člověkem na světě s čistým jměním 60,7 miliard dolarů. Většinu majetku získala jako vyrovnání během rozvodu s Jeffem Bezosem, který je nyní nejbohatším člověkem na světě. Scottová získala čtyři procenta akcií společnosti Amazon, jejichž hodnota během pandemie prudce vzrostla.