VIDEOGRAFIKA: Miliardáři během krize zbohatli. Jak si polepšili Musk, Zuckerberg a Bezos

Video placeholde

Nejbohatším lidem planety se během pandemie koronaviru podařilo rozmnožit své jmění. Washingtonský Institut pro politická studia (IPS) spočítal, že někteří američtí miliardáři si od března majetkově polepšili téměř o pětinu. Podívejte se na videografiku, která trend přesněji vyčísluje.

Za 11 týdnů od 18. března, kdy začala být v USA zaváděna omezení pohybu, se majetek nejbohatších Američanů zvýšil o více než 565 miliard dolarů. Přesněji se její autoři zaměřili na zakladatele Amazonu Jeffa Bezose, šéfa Facebooku Marka Zuckerberga a na vizionáře Elona Muska. Za stejnou dobu 42,6 milionu Američanů požádalo o podporu v nezaměstnanosti, upozornila zpráva. 

„Tyto statistiky nám připomínají, že jsme více ekonomicky a rasově rozděleni než kdykoliv jindy za několik desetiletí,“ uvedl spoluautor zprávy Chuck Collins.

Všichni uvedení podnikatelé nicméně těží z toho, že působí v technologickém sektoru. Právě toto odvětví prodělalo od března - vyjádřeno alespoň na akciových grafech - výrazné oživení. Facebooku, Amazonu i Tesle se podařilo v poslední době dosáhnout rekordní tržní hodnoty.