1. Renáta Kellnerová

1. místo Renáta Kellnerová

1. místo Renáta Kellnerová Zdroj: Štěpánka Honzlová

Březnové úmrtí nejbohatšího Čecha a zřejmě i nejznámějšího tuzemského finančníka Petra Kellnera bylo šokem pro byznys i širší veřejnost. Správkyní Kellnerovy pozůstalosti a pravděpodobnou dědičkou se stala vdova Renáta Kellnerová. Je z ní tak třetí nejbohatší Evropanka, ve světě se pak mezi ženami zařadila podle agentury Bloomberg na čtrnácté místo.

Hodnota majetku: 315 miliard korun

  • Věk: 59
  • Obor: finance, telekomunikace, reality
  • Zdroj majetku: skupina PPF

Skupina PPF má za sebou nelehký loňský rok poznamenaný více než sedmimiliardovou ztrátou. Ač se během druhého pololetí PPF přehoupla do zisku, hořká pachuť pandemie zůstala. A to především pro zahraniční úvěrový byznys dceřiné společnosti Home Credit. Ta loni prodělala takřka patnáct miliard korun a vzpamatovat se nedokázala ani během letošního prvního pololetí.

V září agentura Bloomberg zmínila, že Kellnerová zvažuje pro skupinu další možnosti včetně prodeje. Stále přitom ovšem platí dohoda s menšinovým akcionářem Home Creditu miliardářem Jiřím Šmejcem o odkupu jeho podílu do konce roku 2023.

Unikátní video o Petru Kellnerovi

Video placeholde
• PPF.cz

Na druhou stranu dostala PPF zelenou v převzetí mediální skupiny CME, jejíž součástí je i televize Nova, které se během prvního pandemického roku podařilo vydělat 865 milionů korun, tedy meziročně o sedm procent více. Daří se i českému O2, jemuž v pololetí vzrostl zisk o 11,5 procenta bezmála na tři miliardy korun. Telekomunikační divize PPF Telecom Group, zahrnující mimo jiné O2 na Slovensku a v Česku či infrastrukturní společnosti CETIN v Bulharsku, Česku, Maďarsku a Srbsku, vydělala letos v pololetí 19,4 miliardy korun, tedy o osm procent více.

Skupině dále patří PPF Real Estate Holding, Škoda Transportation nebo podíly v těžaři zlata a stříbra Polymetalu, Mall Group a internetovém srovnávači Heureka. Na hodnotě vzrostl i podíl PPF v bance Moneta Money Bank. Zatím poslední velkou transakcí skupiny PPF byl říjnový prodej třicetiprocentního podílu v Cetinu singapurskému státnímu fondu GIC. Podle některých odhadů mohla PPF za podíl inkasovat až 60 miliard korun.

Nejnovější magazín E15 „Elita byznysu“ objednávejte zde >>>