Realitní klondike v zemi půlměsíce. Turecké nemovitosti porážejí svět v rychlosti růstu cen

Turecké nemovitosti získaly v posledních letech punc atraktivity, byť sporadický, i díky tomu, že každoročně vyhrávaly nemovitostní růstové žebříčky napříč světem. Ilustrace Tereza Kovandová. Magazín Nová Praha, rubrika Proč je to tak drahé

Turecké nemovitosti získaly v posledních letech punc atraktivity, byť sporadický, i díky tomu, že každoročně vyhrávaly nemovitostní růstové žebříčky napříč světem. Ilustrace Tereza Kovandová. Magazín Nová Praha, rubrika Proč je to tak drahé Zdroj: Tereza Kovandová

Cena nemovitosti v Istanbulu
2
Fotogalerie

Ceny tureckých nemovitostí svým závratným růstem daleko překonávají Wall Street a lákají odvážné investory z celého světa.

Investor Antonín před rokem dumal nad tím, kam s penězi. Nedal na svého brokera, který mu sliboval věčný růst akcií, a hledal alternativu. Ne snad v tom vágním slova smyslu typu vín či uměleckých děl. Hledal aktivum s jasnou tržní cenou a nebál se vsadit na horkou kartu regionu, který je sice rizikový, ale historicky prokázal, že když chce, dokáže živelně růst. A tak koupil byt v Istanbulu.

Sedmdesátimetrové dva plus jedna za 445 tisíc tureckých lir, tedy v tehdejším přepočtu 1,13 milionu korun. Nedaleko jednoho z minaretů, z něhož, kdyby Antonín chtěl, na něj přinejmenším o dovolené hned několikrát denně dolehne podmanivá atmosféra orientu. 

Rok poté Antonín bilancuje. Jeho exotická „dvaplusjednička“ se momentálně prodává za 980 tisíc lir. Pochopitelně, lira kvůli hospodářskopolitickému diletantství tureckých policy makers v čele s prezidentem a loutkářem v jedné osobě Recepem Tayyipem Erdoğanem dostala za zmíněný rok pořádně zabrat. I tak se ale investice vyplácí.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!