Spekulanti na levné byty se přepočítali, Češi si byty hýčkají

K bytu je daleko, ale lepší se to

K bytu je daleko, ale lepší se to Zdroj: Midjourney

Během deseti let se kupní síla Pražanů na realitním trhu v metropoli zmenšila o polovinu. Ceny bytů ovšem k překvapení natěšených investorů neklesají. Je to i proto, že se Čechům daří splácet hypotéky a nehodlají se nakoupených bytů zbavovat.

Psal se rok 2013. Padala Nečasova vláda, politicky se rodil Andrej Babiš a 56 procent Čechů bylo podle CVVM spokojeno se svým životem. Důvodem mohla být i solidní dostupnost bytů. Na obvyklý padesátimetrový byt tehdy potřeboval průměrný Pražan zhruba pět ročních hrubých mezd. Ve společnosti bylo tehdy podstatně více kvalitních politických prognostiků než těch ekonomických. Kteří by dokázali dohlédnout za roh a včas varovat, že ekonomicky bude za pár let ještě podstatně hůře než politicky.

K bytu je daleko, ale lepší se to. Během příštích deseti let se měla totiž kupní síla Pražanů na domácím realitním hřišti smrsknout na polovinu. Na jaře roku 2023 tak musí občan metropole na tentýž byt vydělávat v průměru 9,5 roku. Přesto lze mluvit o určitém štěstí v neštěstí.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!