Prahu poznávali na kolečkách skateboardů. Teď podle toho mladí architekti z Letné mění město

U/U studio,  Jakub Strejc a Marie Pourghasem

U/U studio, Jakub Strejc a Marie Pourghasem Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Architekti z pražského U/U Studia poznávali městský prostor nejdřív na kolečkách svých skateboardů. Nyní jej proměňují svými oceňovanými volnočasovými parky, kde se potkávají různé generace a sociální skupiny a které se vzorově drží principů udržitelnosti a pravidel zeleného města.

Jejich ateliér s názvem U/U Studio sídlí v pražské hip čtvrti Letná, v domě, kde sdílí adresu i s webovým magazínem zaměřeným na street kulturu, s hudební distribucí a s cestovní agenturou pořádající kurzy surfování po celém světě. Ač jsou sympatičtí architekti příkladně young&fresh, kancelář mají překvapivě konzervativní. V zasedačce s velkým plátnem mi na slidech ukazují své projekty. Ateliér U/U Studio v posledních letech osvěžil veřejný prostor takovými oceňovanými a pozitivně medializovanými projekty, jakým byla i přeměna dříve odpudivých podchodů u pražského metra Vltavská v dnes populární „hangout“ pro skateboardingovou komunitu.

Nejen rozpálený beton pod kolečky

Právě na městotvorné skateparky a volnočasové multifunkční areály se v U/U Studio zaměřují. Současně se řídí novými principy udržitelnosti, čímž své profesní zaměření u nás v podstatě revolucionizují.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!