Lisabonské „graffiti babičky“ si podmanily ulice

3
Fotogalerie

„Babi, a co děláš ve volném čase?“ „Sprejuju graffiti“. Takhle nějak může vypadat rozhovor portugalského prarodiče s vnoučetem. V Lisabonu vzniká nová generace street artistů, označovaná také jako „graffiti babičky.“

Mysleli jste si, že malování po zdech je jen pro mladé? Partička sprejerů v důchodovém věku se umí v ulicích portugalské metropole pěkně vyřádit. Po jedné akci si dokonce udělali dobrovolnou exkurzi na policejní stanici.

Seniory sdružuje organizace Lata 65, která pořádá na uměleckém festivalu WOOL Fest dvoudenní workshop sprejování pro seniory. Lata v portugalštině znamená plechovka, číslo 65 je věk, kdy se v zemi odchází do důchodu. Zároveň je to hranice, od které je účast na workshopu povolena.

Senioři se na semináři nejprve dozví něco o street artu, poté si vytvoří svůj vlastní tag, projekt a šablonu kresby. Naučí se různé techniky sprejování a teprve pak „gang“ vyjde do ulic.

Autorem projektu je architektka Lara Seixo Rodrigues, která se rozhodla podpořit mezigenerační solidaritu, zbořit některé stereotypy a přiblížit seniorům, kteří chtějí prožít aktivní stáří, současné umění.

Festival původně nabízel seniorům kurz háčkování, ale důchodci o něj zájem příliš neprojevili, zdál se jim moc obyčejný a nudný. Sprejování je nadchlo a projektu se dostalo pozornosti i ze světa street artu.

Sprejující důchodce jednou zastavili policisté. „Chtěli odvést skupinu asi dvaceti lidí z workshopu na stanici. Povolení na sprejování samozřejmě měli, nakonec s nimi jeli dobrovolně,“ popsala Lara Seixo Rodrigues na webu The Creators Project výlet svých žáků.

S plechovkami občas seniory doprovází i vnoučata. Pětašedesátiletá Luísa nejraději sprejuje svou značku. Její vnoučata babiččin koníček milují a občas chodí malovat na zeď šablony s ní. Osmašedesátiletý street artista Eduardo má zase nejradši skupinové sprejování v centru Ponta Delgady.

Lisabonský projekt se pomalu šíří i do dalších portugalských měst. Podle webu Creators Project by se příště mohli senioři zapojit do kurzů oblíbeného tance dembow nebo by se pro ně mohl vypsat seminář „Oblékni se jako hipster“.