Další odliv značek. Z Ruska odchází italská Prada nebo skupina Inditex

Módní dům Prada

Módní dům Prada Zdroj: Profimedia

Módní dům Prada
2
Fotogalerie

Španělská skupina Inditex, pod kterou spadají módní značky Zara či Bershka, přeruší své obchodní aktivity v Rusku. Skupina to oznámila španělskému burzovnímu regulátorovi (CNMV). Inditex má v zemi přes 500 obchodů a více než 9000 zaměstnanců. Pozastavení veškerých maloobchodních aktivit v Rusku v sobotu oznámili rovněž italský módní dům Prada a německý výrobce sportovního oblečení a obuvi Puma.

Inditex regulátorovi sdělil, že za stávající situace nemůže zaručit „pokračování svých obchodních aktivit“ v Rusku. Skupina tak dočasně přerušuje své prodeje v kamenných obchodech i na internetu. Skupina také uvedla, že její prioritou je ochránit pracovní místa 9000 zaměstnanců, které má v zemi. Podle některých finančních ukazatelů bylo Rusko pro španělský koncern jedním z nejvýznamnějších evropských trhů.

Podle španělských médií Rusko představovalo pro skupinu jeden z největších trhů mimo domovskou zemi. Na základě objemu odvedených daní bylo Rusko po Francii a Itálii třetím největším trhem mimo Španělsko. Zisky z Ruska přestavovaly zhruba 8,5 procenta celkového zisku skupiny před zdaněním EBITDA, uvedla firma ve sdělení regulátorovi.

SWIFT - Co znamená tato matka všech sankcí pro Rusko

Video placeholde
• Videohub

Skupina již dříve přerušila své aktivity na Ukrajině, kde má zhruba 80 obchodů a 1100 zaměstnanců. Otevřeno naopak má 13 prodejen v Bělorusku.

Německá společnost Puma, která má v Rusku zhruba stovku obchodů, již dříve přerušila dodávky zboží do Ruska. Nyní přikročila rovněž k pozastavení provozu ve všech svých ruských obchodech.