Gibraltar vydraží zabavenou jachtu ruského oligarchy. Odškodní tím banku JPMorgan

Superjachta Axioma za 65 milionů liber jde do aukce v Gibraltaru. Loď ruského miliardáře Pumpjanského byla zkonfiskována v březnu v souvislosti s válkou na Ukrajině.

Superjachta Axioma za 65 milionů liber jde do aukce v Gibraltaru. Loď ruského miliardáře Pumpjanského byla zkonfiskována v březnu v souvislosti s válkou na Ukrajině. Zdroj: Reuters

Dmitrij Pumpjanskij je bývalým šéfem společnosti OAO TMK a má úzké vazby na ruského prezidenta Vladimira Putina.
Hlavní výtěžek z prodeje jachty by měla získat americká banka JPMorgan Chase, které ruský oligarcha dluží peníze.
Válka na Ukrajině pokračuje už bezmála šest měsíců.
4
Fotogalerie

Gibraltarská vláda nabídne v úterý 23. srpna ve veřejné aukci k prodeji zabavenou luxusní jachtu Axioma ruského oligarchy Dmitrije Pumpjanského. Hodnota plavidla se odhaduje na 65 milionů liber, tedy více než 1,8 miliardy korun. V západních zemích jsou od začátku války na Ukrajině zadržovány desítky ruských lodí. Axioma nyní jako první z nich oficiálně změní majitele.      

Superjachta je 72,5 metru dlouhá. Na její palubě se nachází šest přepychových kajut, plavecký bazén, kinosál, posilovna, vířivka či plně vybavené lázně. Byla vyrobena v roce 2013 v Turecku a navrhnul ji slavný designér Alberto Pinto. Původně se jmenovala „Rudé náměstí“. Gibraltarské úřady ji zkonfiskovaly letos v březnu v reakci na ruskou invazi na Ukrajině. 

Vlastník plavidla Pumpjanskij je miliardář s úzkými vazbami na šéfa Kremlu Vladimira Putina. Až donedávna kontroloval ruskou společnost OAO TMK, která vyrábí ocelové trubky pro ropný a plynárenský průmysl a patří ke klíčovým dodavatelům Gazpromu. 

Britský deník The Guardian nicméně poukazuje na to, že výtěžek z prodeje Axiomy nebude věnován ukrajinským válečným uprchlíkům, jak v minulosti navrhovaly někteří západní politici, nýbrž obří americké bance JPMorgan Chase. Té totiž Pumpjanskij dluží přes sedmnáct milionů liber a banka na něm nemůže vzhledem k uvaleným sankcím tyto prostředky dále vymáhat. Vybídla proto gibraltarské soudy, aby oligarchovu superjachtu prodali. Zástupci JPMorgan Chase odmítli záležitost komentovat. 

Ruští oligarchové: Kdo je Putinovi nejblíže?

Video placeholde
Ruští oligarchové: Kdo je Putinovi nejblíže? • Videohub

Podle makléře Nigela Hollyera, jenž aukci v Gibraltaru řídí, projevilo o nákup jachty zájem nečekaně vysoké množství kupců a více než třicet z nich si již přijelo loď osobně prohlédnout. „Jsou to lidé z celého světa, kteří vlastní nebo vlastnili plavidla podobné velikosti. Tato konkrétní loď je zajímá kvůli soudnímu prodejnímu procesu. Jsou přesvědčeni, že se jim nabízí mimořádně výhodná koupě,“ uvedl Hollyer pro The Guardian.      

Hon na superdrahé jachty ruských boháčů, napojených na prezidenta Putina, probíhá od prvních týdnů války. O plavidla za miliardy korun už přišli například třetí nejbohatší Rus Alexej Mordašov, majitel společnosti Volga Group Gennadij Timčenko nebo šéf ropného koncernu Rosněfť Igor Sečin.