Mariupol je osvobozen, Ukrajinci by se měli vzdát, uvedl Putin

Mariupol

Mariupol Zdroj: Reuters

Vladimir Putin se na setkání s olympioniky a paralympioniky v Kremlu zastal krasobruslařské hvězdy Kamily Valijevové
Turecký prezident Recep Erdogan a ruský prezident Vladimir Putin
Mariupol
Mariupol
Mariupol
7
Fotogalerie

Ruský prezident Vladimir Putin v úterním telefonickém rozhovoru řekl svému tureckému protějšku Recepu Tayyipu Erdoganovi, že Kyjev by měl nařídit ukrajinským vojákům, bránícím se v ocelárnách Azovstal v Mariupolu, aby složili zbraně. Oznámil to Kreml. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov mezitím podle agentury Reuters odmítl ukrajinský návrh na speciální kolo jednání o evakuaci civilistů a vojáků z Mariupolu. Na umožnění evakuace z Mariupolu naléhal i Erdogan.

Erdogan v rozhovoru s Putinem prohlásil, že zachování pozitivního postoje k míru, jak se projevil během rusko-ukrajinských rozhovorů v Istanbulu, odpovídá zájmům všech stran. Turecký vůdce zdůraznil význam příměří, humanitárních koridorů a bezpečné evakuace z oblasti bojů. Vyzval zastavit procesy hrozící poškodit zájmy všech stran, uvedla turecká tisková agentura Anadolu s odvoláním na komuniké kanceláře tureckého prezidenta. Erdogan v telefonátu opět nabídl turecké zprostředkování s cílem zajistit dlouhodobý mír mezi Ruskem a Ukrajinou a také potvrdil připravenost uspořádat schůzku ruského a ukrajinského prezidenta.

„V souvislosti s otázkou o situaci v Mariupolu, zmíněnou tureckým prezidentem, prezident Putin poznamenal, že toto město bylo osvobozeno a už se tam nevedou bojové operace,“ zdůraznil podle agentury TASS Kreml.

„Pokud jde o ukrajinské vojáky a příslušníky nacionalistických praporů, obklíčené v areálu Azovstal, pak kyjevské úřady by měly převzít politickou odpovědnost a se zřetelem na humanitární důvody by jim měly dát rozkaz složit zbraně,“ uvedl Kreml. Dodal, že válečným zajatcům zaručuje život, lékařskou péči a zacházení podle mezinárodních norem.

Ocelárny Azovstal: Klíčové místo odporu v Mariupolu

Video placeholde
• Reuters/ Ria Novosti

Ukrajinský generální štáb ve svých hlášeních v posledních dnech upozorňuje na pokračující bombardování mariupolských oceláren, a to i s využitím strategických bombardérů. Sami obránci uvádějí, že kromě nepřetržitého bombardování se Rusové pokoušejí vzít ukrajinské pozice ztečí. Ruské výzvy složit zbraně obránci ukrajinské bašty ve strategicky položeném přístavním městě opakovaně nevyslyšeli.

Putin se podle Kremlu s Erdoganem domlouval na koordinaci zajištění bezpečnosti plavby v Černém moři. Turecké lodi by podle Moskvy měly vyplouvat z černomořských přístavů „humanitárním koridorem, zorganizovaným ruskou stranou“.

Rusko 24. února na Putinův rozkaz napadlo Ukrajinu, čímž rozpoutalo největší pozemní konflikt v Evropě od konce druhé světové války. Boje si už podle odhadů vyžádaly desítky tisíc životů.