Naše tažení ukázalo zásadní bezpečnostní problémy v Rusku, řekl na záznamu Prigožin

Wagnerovci s Prigožinem opouští město Rostov (25. 6. 2023)

Wagnerovci s Prigožinem opouští město Rostov (25. 6. 2023) Zdroj: Reuters

Šéf ruské Wagnerovy soukromé vojenské společnosti Jevgenij Prigožin po téměř dvoudenní odmlce zveřejnil na komunikační platformě Telegram audionahrávku. V ní podle agentury Reuters uvedl, že cílem nedávného tažení jeho bojovníků na Moskvu nebylo svrhnout ruské vedení, ale že tento odpor ukázal na závažné bezpečnostní problémy v Rusku.

Wagnerovci v pátek večer a v sobotu podnikli tažení směrem na Moskvu proti vedení ruské armády, které Prigožin dlouhodobě kritizoval. V sobotu večer Prigožin pochod na Moskvu zastavil a oznámil, že se jeho bojovníci stahují do táborů. Média během neděle a dneška upozorňovala, že není jasné, kde se Prigožin nachází.

Ani v dnes zveřejněné audionahrávce Prigožin místo svého pobytu neupřesnil, poukázala agentura AFP. Podle dřívějšího prohlášení mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova se Prigožin měl podle dohody zprostředkované běloruským lídrem Alexandrem Lukašenkem přesunout do Běloruska.

V audionahráce Prigožin prohlásil, že wagnerovci kvůli neshodám s ruským ministerstvem obrany chtěli původně ukončit 1. července svoji existenci. Všem totiž podle Prigožina došlo, že wagnerovci jsou "fakticky určeni na porážku". Skupina se podle něj také chytala koncem června předat v Rostově na Donu na jihu Ruska ministerstvu používanou armádní techniku. Kvůli údajnému raketovému útoku na tábor žoldnéřů, z jehož organizace v pátek Prigožin obvinil ruského ministra obrany Sergeje Šojgua, se nakonec ale žoldnéři rozhodli k odvetě.

"Cílem pochodu bylo nedopustit likvidaci Wagnerovy soukromé vojenské společnosti a pohnat k odpovědnost všechny, kteří se dopustili obrovských chyb během speciální vojenské operace," citoval Prigožina portál Meduza. Rusko jako "speciální vojenskou operaci" označuje svou invazi na Ukrajinu, kterou zahájilo loni v únoru. "Přestali jsme ve chvíli, když začalo být očividné, že by se prolilo mnoho krve," vysvětlil ukončení tažení Prigožin.

Svoji Wagnerovu skupinu kromě toho Prigožin označil za nejzkušenější a nejschopnější uskupení v Rusku a "možná i na celém světě". Uvedl, že během sobotního tažení wagnerovce někteří civilisté šťastně vítali.