Odchod gigantů. Visa, Mastercard a American Express končí v Rusku

Visa a Mastercard končí v Ruskuvisa

Visa a Mastercard končí v Ruskuvisa Zdroj: profimedia.cz

Společnost Visa uvedla, že kvůli invazi na Ukrajinu pozastavuje operace v Rusku a že v příštích dnech bude spolupracovat se svými klienty a partnery na zastavení všech transakcí v Rusku. Karty Visa vydané finančními institucemi mimo Rusko již nebudou v Rusku fungovat, uvedla společnost v prohlášení podle agentury Reuters.

Obdobně americká platební společnost Mastercard v neděli podle téže agentury uvedla, že karty vydané ruskými bankami již nebudou podporovány sítí Mastercard a že jakákoli karta Mastercard vydaná mimo Rusko nebude fungovat u ruských obchodníků nebo bankomatů.

Největší ruská banka Sberbank podle agentury TASS uvedla, že rozhodnutí společností Visa a Mastercard o omezení svého působení v Rusku neovlivní fungování karet vydaných tímto finančním ústavem uvnitř Ruska. "Všechny karty zákazníků Sberbanky budou fungovat, bude možné s nimi uskutečňovat operace na území Ruska - vybírat hotovost, převádět peníze podle čísla karty i platit jak v kamenných, tak v ruských internetových obchodech," oznámila banka.

SWIFT - Co znamená tato matka všech sankcí pro Rusko

Video placeholde
• Videohub

Společnost Mastercard již 1. března uvedla, že vyřadila ze svého platebního systému několik finančních institucí. Učinila tak v návaznosti na sankce, které uvalily západní země na Rusko kvůli jeho invazi na Ukrajinu. Podle Reuters přislíbila také přispět částkou dva miliony dolarů (45 milionů korun) na humanitární pomoc.

K Vise a Mastercardu se v neděli večer připojila také americká společnost American Express. Ani její karty, vydané ruskými bankami nyní nebudou fungovat mimo území Ruské federace. 

Západní země koncem minulého týdne mimo jiné vyřadily velké ruské banky ze systému SWIFT. Další opatření míří přímo proti ruské centrální bance. Spojenci se snaží omezit její možnost disponovat obrovskými devizovými a zlatými rezervami, které v současnosti činí zhruba 640 miliard dolarů (14,3 bilionu korun) a patří k největším na světě.

Řadoví Rusové v minulých dnech stáli v dlouhých frontách před bankomaty v obavách, že sankce povedou k nedostatku hotovosti.