Rusko by bylo schopno zasáhnout střední Evropu jadernou zbraní v řádu desítek minut, říká expert

Video placeholde

Ruský prezident Vladimir Putin vyvolal v neděli ve světě znepokojení, když oznámil, že nařídil uvést ruské jaderné síly do vysokého stupně bojové pohotovosti. Podle svého vyjádření se tak rozhodl v reakci to, co označil za agresivní prohlášení vedoucích představitelů členských zemí Severoatlantické aliance na adresu Ruska. Znepokojení vyvolal i útok na Záporožskou jadernou elektrárnu, kde nakonec nedošlo k poškození reaktorů. Na otázky ohledně jaderných zbraní odpovídá expert Vlastislav Bříza.

„Pokud se bavíme o Rusku, tak dolet raket je kolem 45 minut, ale do střední Evropy by ten dolet byl nižší. Nestane se tak, ale Rusko by bylo schopno zasáhnout střední Evropu v řádu nižších desítek minut,“ vysvětluje Bříza ve videu. 

Scénář, v kterém by Rusko opravdu využilo jaderné zbraně, je však podle odborníků vysoce nepravděpodobný. Podobně se vyjádřila i ruská diplomacie. Moskva vychází z toho, že scénář stisknutí „jaderného tlačítka“ ze strany Ruska se za žádných okolností nenaplní, uvedla. 

V Česku je podle premiéra Petra Fialy (ODS) kolem 6 tisíc standardních protiatomových krytů, které pojmou zhruba čtvrt milionu lidí. Jako kryty by v případě potřeby mohly sloužit i podzemní prostory v budovách nebo pražské metro či Strahovský tunel.