Rusko uzavřelo aeroliniím z Česka svůj vzdušný prostor, Praha v reakci zpřísní opatření

Letecká společnost Smartwings obnovila od 29. dubna 2021 letecké spojení mezi Prahou a ruským Petrohradem.

Letecká společnost Smartwings obnovila od 29. dubna 2021 letecké spojení mezi Prahou a ruským Petrohradem. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Letecká společnost Smartwings obnovila od 29. dubna 2021 letecké spojení mezi Prahou a ruským Petrohradem.
Letecká společnost Smartwings obnovila od 29. dubna 2021 letecké spojení mezi Prahou a ruským Petrohradem.
Ohořelý armádní vůz na ulicích Kyjeva
Následky bojů v Kyjevě
Trosky sestřeleného letounu v Kyjevě
10
Fotogalerie

Rusko uzavřelo vzdušný prostor pro letecké dopravce z České republiky, Polska a Bulharska. S odvoláním na ruskou federální agenturu pro leteckou dopravu Rosaviacija o tom informuje agentura Interfax. Je to odveta za stejné rozhodnutí, které kvůli ruské invazi na Ukrajinu tyto tři země učinily vůči ruským leteckým společnostem v pátek. Česko reaguje úplným uzavřením svého vzdušného prostoru pro ruská letadla.

„V souvislosti s nikoliv přátelskými rozhodnutími leteckých úřadů Bulharska, Polska a Česka se od 26. února 2022 od 15:00 hodin moskevského času (13:00 SEČ) pro letecké dopravce těchto států a/nebo v nich registrované (společnosti) zavádí omezení letů do míst v Rusku, včetně tranzitních letů přes ruský vzdušný prostor,“ cituje Interfax z prohlášení úřadu.

„Lety z těchto zemí lze uskutečnit pouze na základě zvláštního povolení vydaného Rosaviacijí nebo ruským ministerstvem zahraničí,“ dodal úřad.

Česko v reakci na ruské rozhodnutí zpřísní dosavadní opatření a od půlnoci úplně uzavře vzdušný prostor aerolinkám z Ruska. Dosud směla letadla nad územím Česka přelétat, řekl České televizi ministr dopravy Martin Kupka.

Jak také probíhá válka na Ukrajině:

Video placeholde
Vzdušné souboje nad Ukrajinou • Twitter

Litva, Lotyšsko a Estonsko se v zásadě dohodly na uzavření svého vzdušného prostoru pro ruská letadla, oznámil mezitím litevský ministr dopravy Marius Skuodis. „Od rána připravujeme dokumenty pro naše vlády, které o nich budou hlasovat. Náš plán je učinit tento krok společně,“ napsal Skuodis na facebooku.

Británie hned ve čtvrtek, v den zahájení ruské invaze, s okamžitou platností zakázala strojům ruské letecké společnosti Aeroflot přistávat na svém území. V reakci na to pak Moskva zakázala britským aerolinkám vstup do ruského vzdušného prostoru, který je přitom důležitý pro letecké spojení mezi Evropou a Asií.