Rusko zaútočilo na jižní a východní část Ukrajiny. Drony udeřilo na města Oděsa a Mykolajiv

Ruský odvetný útok na ukrajinské město Oděsa.

Ruský odvetný útok na ukrajinské město Oděsa. Zdroj: Profimedia.cz

Rusko v noci na dnešek zaútočilo drony a střelami s plochou dráhou letu na jižní a východní část Ukrajiny, včetně měst Oděsa a Mykolajiv. Informovala o tom média. V přístavu v Mykolajivu podle starosty vypukl požár. Terčem útoku se stala i Chersonská oblast. Ukrajinským vojákům se podařilo sestřelit 32 z 36 ruských dronů a šest střel s plochou dráhou letu typu Kalibr, tvrdí ukrajinské letectvo.

Rusové při nočním útoku vypustili pravděpodobně z Krymu 36 útočných dronů typu Šáhed íránské konstrukce, které útočí přímo na cíl za cenu vlastního zničení, a šest střel Kalibr zřejmě z fregaty Admiral Essen. Protivzdušná obrana zničila šest „kalibrů“, 31 útočných dronů a jeden průzkumný bezpilotní letoun, tvrdí ukrajinské letectvo.

„Je to poměrně vážné,“ napsal o požáru na telegramu starosta Mykolajivu Oleksandr Sjenkevyč. Plameny se podařilo uhasit a nikdo nebyl zraněn. Protivzdušná obrana sestřelila na Mykolajivskou oblastí čtyři drony Šáhed íránské výroby, informoval šéf ukrajinské Mykolajivské oblasti Vitalij Kim.

Výbuchy se v noci ozývaly také v Oděse. Podle velení ukrajinské armády bylo na město vypáleno šest řízených střel Kalibr, všechny byly zničeny protivzdušnou obranou. „Bohužel úlomky ze sestřelených raket a tlaková vlna poškodily přístavní infrastrukturu a několik soukromých domů,“ dodalo velení. Jeden starší muž utrpěl zranění a musel být hospitalizován. Ještě před vzdušným útokem vyslala ruská armáda i několik vln dronů.

Letecký poplach platil v noci na dnešek po několik hodin i v řadě dalších regionů Ukrajiny. Podle ranního hlášení ukrajinského generálního štábu se nejtvrdší boje stále odehrávají na východě země, především u měst Kupjansk, Lyman, Bachmut, Avdijivka a Marjinka. Za uplynulý den se ukrajinské a ruské jednotky v těchto oblastech střetly nejméně 36krát, uvádí Kyjev.

Situace na východní frontě je těžká, ale zvládnutelná, napsal v telegramu velitel ukrajinských pozemních sil, generál Oleksandr Syrskyj. Nepřítel podle něj nasazuje hlavní síly ve směru na Kupjansk, kde se brání ukrajinské jednotky, a do Bachmutu přesouvá zálohy a snaží se zastavit postup ukrajinských vojáků. List Ukrajinska pravda v této souvislosti připomněl, že podle analytiků amerického Institutu pro studium války se Rusové útokem na Kupjansk snaží přimět ukrajinské velení k přesunu ukrajinských záloh z důležitějších úseků fronty. Podle poznatků britské rozvědky za uplynulý týden nedosáhla výraznějšího úspěchu na bojišti ani jedna strana. Rusko od rozpoutání války přišlo na Ukrajině již o více než 239.000 vojáků, odhadl ukrajinský generální štáb.

Podobná tvrzení znepřátelených stran nelze ve válečných podmínkách hned ověřit z nezávislých zdrojů. V noci na pondělí byl dvěma explozemi vážně poškozen most spojující Rusko s anektovaným Krymem. Ruský prezident Vladimir Putin to označil za teroristický čin a slíbil reakci.

Nynější válka na Ukrajině, označovaná za nejkrvavější v Evropě od druhé světové války, dnes pokračuje 510. dnem. Podle úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) od začátku ruské invaze zemřelo 9287 civilistů, včetně 537 dětí. 16.384 jich utrpělo zranění, včetně 1117 dětí, uvedla na zasedání Rady bezpečnosti OSN tajemnice pro politické záležitosti OSN Rosemary DiCarlová.