Třetí světová válka by byla jaderná a zničující, řekl ruský ministr zahraničí Lavrov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov Zdroj: ČTK / AP / Alexander Zemlianichenko

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov mluvil na zasedání Rady OSN pro lidská práva (UNHRC) k prázdnému sálu.
Sergej Lavrov v Moskvě při jednání s britskou ministryní zahraničí (10.2.2022)
3
Fotogalerie

Třetí světová válka by podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova byla jaderná a zničující. Šéf ruské diplomacie to řekl v interview, jehož části zveřejnila televize Al-Džazíra a o kterém informovala ruská tisková agentura TASS. Lavrov poukazoval na výrok amerického prezidenta Joe Bidena, že alternativou k tvrdým sankcím, které Washington uvalil na Moskvu, by byla třetí světová válka. Biden ale ve zmíněném vyjádření dal najevo, že se snaží třetí světové válce zabránit.

Biden v rozhovoru, který v sobotu vysílala americká televize CNN, ohledně sankcí uvedl, že věří, že je to jeden z mála způsobů, jak potrestat Rusko bez riskování války v globálním měřítku. „Máte dvě možnosti. Zahájit třetí světovou válku, jít fyzicky do války s Ruskem, anebo zajistit, aby země, která jedná v rozporu s mezinárodním právem, zaplatila za to, co udělala,“ řekl Biden.

Ruský prezident Vladimir Putin v neděli nařídil uvést ruské jaderné síly do vysokého stupně bojové pohotovosti. Šlo podle něj o reakci na „agresivní prohlášení" vedoucích představitelů členských zemí Severoatlantické aliance na adresu Ruska a na „nelegitimní sankce", přijímané Západem po zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Ta představuje největší pozemní vojenský konflikt v Evropě od konce druhé světové války.

Kdo je novodobý vojenský hrdina Volodymyr Zelenskyj?

Video placeholde
Kdo je novodobý vojenský hrdina Volodymyr Zelenskyj? • Videohub

Cílem ruské operace na Ukrajině je podle Lavrova odzbrojit sousední zemi. „Rusko nedovolí Ukrajině získat jaderné zbraně," prohlásil.

Kyjev se jaderných zbraní, které zdědil po rozpadu Sovětského svazu, zřekl výměnou za bezpečnostní záruky, které mu poskytly USA, Británie a Rusko. Moskva nyní tvrdí, že Ukrajina disponuje sovětskými technologiemi a znalostmi, aby si vyrobila jaderné zbraně, kterými by mohla Rusko ohrozit.