Železniční most na Smíchově je jedinečný. Zaslouží si lepší péči, míní Gebrian

Železniční most na Smíchově
Železniční most na Smíchově
Železniční most na Smíchově
Železniční most na Smíchově
Železniční most na Smíchově
6
Fotogalerie

Stojí na Smíchově už více než sto let a za tu dobu se stal nepostradatelnou součástí Prahy. Kapacitně už ale nestačí, má pouze dvě koleje a potřeba by byly tři. „Tento most dlouhodobě trpí nedostatečnou péčí, což je velká škoda. K technickým unikátům bychom se měli chovat jinak,“ konstatuje architekt a popularizátor architektury Adam Gebrian v pořadu internetové televize Mall.tv.

Železniční most na Výtoni byl ve své původní podobě zprovozněn 15. srpna 1872. Na přelomu 19. a 20. století byl nahrazen mostem, který se klene přes Vltavu dosud.

Ten tvoří tři nosníky s rozpětím 69,9 metru, široký je 8,1 metru a dlouhý 298,4 metru. Konstrukce je podle památkářů významnou technickou kulturní památkou v exponované části Pražské památkové rezervace.

Správa železnic (SŽ) plánuje v březnu vypsat architektonickou soutěž na podobu dalšího řešení železničního mostu mezi pražským Smíchovem a Výtoní. Ta se podle dřívějších informací má týkat i předpolí mostu, na výtoňské straně je v plánu nová zastávka. Most má být nově tříkolejný.