Spořitelna má volnou cestu ke Sberbank, ČNB zná nové tváře, Hyundai rozšíří výrobu

Video placeholde
  • Hotovo. Česká spořitelna podepsala koupi aktiv Sberbank, nadchází tříměsíční doba hájení
  • ČNB má nové členy bakovní rady
  • Fero Fenič poslal do insolvence pořadatele Febiofestu

Sestavili jsme pro vás přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v deníku E15 psali.

Hotovo. Česká spořitelna podepsala koupi aktiv Sberbank, nadchází tříměsíční doba hájení

Věřitelé Sberbank mají teoreticky volnou cestu ke svým penězům. Insolvenční správkyně padlé banky totiž v závěru týdne podepsala s Českou spořitelnou smlouvu o prodeji úvěrového portfolia. Z více než 41 miliard korun získaných prodejem by mohli začít být věřitelé vypláceni v druhém pololetí příštího roku. V následujících třech měsících mohou ještě ovšem věřitelé platnost kupní smlouvy zpochybnit.

ČNB má nové členy bakovní rady

V bankovní radě ČNB usednou od února dosavadní šéf EGAP Jan Procházka a vedoucí úřadu Národní rozpočtové rady Jan Kubíček. Jejich jmenování v týdnu oznámil prezident Miloš Zeman. Prezident rovněž oznámil, že od 13. února se viceguvernérem stane současný člen bankovní rady Jan Frait. Na postu vystřídá Marka Moru, kterému skončil šestiletý mandát. Vedle Mory skončil v radě také Oldřich Dědek.

Fero Fenič poslal do insolvence pořadatele Febiofestu

Nad proslulým filmovým festivalem Febiofest se počátkem prosince začal vznášet další otazník. Jeho zakladatel, režisér Fero Fenič, podal insolvenční návrh na firmu Mezinárodní filmový festival Praha, která Febiofest provozovala. Městský soud v Praze zahájení řízení potvrdil. Fenič už počátkem října odstoupil z funkce čestného prezidenta festivalu a nyní v rámci insolvenčního návrhu požaduje po firmě několikamilionové odměny za své festivalové angažmá.

Ceny nemovitostí ve Švédsku strmě klesly

Ještě na začátku roku byly ceny nemovitostí ve Švédsku na svém dosavadním vrcholu, jenže nyní z těchto výšin strmě propadly a to o 15 procent. Takovýto pokles realitního trhu v největší severské ekonomice může podle agentury Bloomberg prohloubit začínající hospodářský propad, přičemž největší riziko představují komerční nemovitosti. Růst se ve Švédsku zastavil zhruba po dekádě, kdy jej poháněly zejména levné úvěry, nedostatek bydlení a nízko úročené hypotéky. Zemi hrozí podle agentury pád do nejhorší recese v rámci EU.

Nošovický závod Hyundai zrychlí a rozšíří výrobu baterií do elektromobilů

Transformace automobilového průmyslu od spalovacích vozů k elektrickým projde v příštích letech klíčovým obdobím. Úspěšně do něj chce nakročit i nošovický závod Hyundai. Od příštího roku proto rozšíří a zrychlí produkci finálních bateriových systémů. Pohánět budou jak elektromobily Hyundai vyráběné v Nošovicích, tak ty zhotovované na Slovensku pod značkou Kia v rámci skupiny jihokorejských automobilek.