Ceny nemovitostí ve Švédsku strmě klesly, zemi hrozí pád do nejhorší recese v rámci EU

Ceny nemovitostí ve Švédsku strmě klesly, zemi hrozí úpadek do nejhorší recese v rámci EU

Ceny nemovitostí ve Švédsku strmě klesly, zemi hrozí úpadek do nejhorší recese v rámci EU Zdroj: E15 (Midjourney)

Ceny nemovitostí ve Švédsku strmě klesly, zemi hrozí úpadek do nejhorší recese v rámci EU
2
Fotogalerie

Ještě na začátku roku byly ceny nemovitostí ve Švédsku na svém dosavadním vrcholu, jenže nyní z těchto výšin strmě propadly o 15 procent. Takový pokles realitního trhu v největší severské ekonomice může podle agentury Bloomberg prohloubit začínající hospodářský propad, přičemž největší riziko představují komerční nemovitosti. Růst se ve Švédsku zastavil zhruba po dekádě, kdy jej poháněly zejména levné úvěry, nedostatek bydlení a nízko úročené hypotéky.

A právě zvyšující se náklady na půjčky a rostoucí inflace stojí podle Bloombergu za strmým propadem cen nemovitostí. „Trh prochází dramatickou změnou,“ uvedla analytička finančního ústavu Nordea Bank Abp Annika Winsthová.

Ve Švédsku je v současnosti pokles cen nemovitostí nejrychlejší, avšak v této svízelné situaci není samotné. Podobný pokles zažívá i Kanada, Austrálie či Nový Zéland. A další více než desítka zemí s rozvinutou ekonomikou se nachází uprostřed propadu cen nemovitostí nebo jsou tyto země ve fázi, že se mu blíží. Ochlazování zažívá i český realitní trh. Analytik UniCredit Bank Jiří Pour uvedl, že v příštím roce očekává pokles cen nemovitostí až o pět procent.

Situace ve Švédsku je však choulostivější než ve výše uvedených zemích. Agentura Bloomberg uvádí, že zhruba 64 procent obyvatel Švédska vlastní nemovitost. Většina z nich však nemá dlouhodobé hypotéky s pevnou úrokovou sazbou, a tak je pro ně jakákoli změna v těchto sazbách velmi citelným zásahem. Dluh švédských domácností nyní představuje více než 90 procent hrubého domácího produktu země a to by mohlo mít vážný dopad na spotřebu například v maloobchodu.

Tlak, kterému čelí švédská ekonomika v těchto týdnech, by tak mohl způsobit, že země upadne do nejhorší recese v rámci sedmadvacítky.

Největší tuzemský bytový developer Central Group pozastavil kvůli skomírající poptávce spuštění několika etap svých projektů. Více zde >>>

Z(a)tracená čísla 16. díl – Pád cen bytů

Video placeholde
• Videohub