ANO, lidovci, zelení a Piráti sestaví koalici v Opavě. Primátorem se stane Tomáš Navrátil z ANO

Opava

Opava Zdroj: profimedia.cz

V Opavě koalici na magistrátu sestaví vítězné hnutí ANO, KDU-ČSL, Strana zelených, Piráti & Opavané a Občané městských částí Opavy. Primátorem bude Tomáš Navrátil z ANO. V čele města vystřídá sociálního demokrata Radima Křupalu. Memorandum zaručující spolupráci a ukončení vyjednávání podepsaly strany v neděli. Koaliční smlouvu chtějí podepsat v úterý.

"V neděli jsme podepsali memorandum o spolupráci ANO a dalších čtyř subjektů. Shodli jsme se i na personálním obsazení rady i na počtech jednotlivých křesel," uvedl Navrátil. Blíže zatím dohodu nechtěl specifikovat. Uvedl jen, že existuje shoda na tom, aby se stal primátorem, přestože jako jednička vedl kandidátku ANO do voleb Igor Hendrych. Už během kampaně ANO tvrdilo, že kandidátem na primátora bude právě Navrátil.

Sestavená koalice bude mít v devětatřicetičlenném zastupitelstvu dvaadvacet křesel. Komunální volby v Opavě vyhrálo hnutí ANO, které dostalo 22,02 procenta hlasů a v devětatřicetičlenném zastupitelstvu má deset mandátů. Na druhém místě skončila s 13,96 procenta hlasů koalice ODS, TOP 09 a Soukromníků, která bude mít šest křesel, a třetí Piráti & Opavané s 10,99 procenta hlasů a pěti mandáty.

Čtyři křesla budou mít sociální demokraté, kteří dostali 8,73 procenta hlasů. Po třech křeslech připadne Změně pro Opavu, jíž dali voliči 7,59 procenta hlasů, a Občanům městských částí Opavy, kteří dostali 6,99 procenta hlasů. Po dvou mandátech budou mít čtyři subjekty - KDU-ČSL s 6,13 procenta hlasů, SPD s 5,88 procenta, Zelená pro Opavu + Strana zelených s 5,75 procenta a KSČM s 5,7 procenta hlasů.