Babišovo hnutí se propadlo do finanční ztráty, dosahuje desítek milionů

Andrej Babiš, sněm ANO

Andrej Babiš, sněm ANO Zdroj: anna Vacková

Sněm ANO: Závěrečné slovo Andreje Babiše
Andrej Babiš, sněm ANO
Andrej Babiš, sněm ANO
Andrej Babiš, sněm ANO
Andrej Babiš, sněm ANO
7
Fotogalerie

Hospodaření hnutí ANO za loňský rok skončilo ve ztrátě 40,4 milionu korun. Ve ztrátě jsou zahrnuty náklady na loňskou volební kampaň. V roce 2015 naopak hospodaření druhé nejsilnější vládní strany skončilo se ziskem 26,9 milionu korun.

Výroční zpráva také uvádí, že ke konci roku 2016 hnutí dlužilo svému předsedovi Andreji Babišovi na bezúročné půjčce přes 153 milionů korun. O rok dřív představoval tento dluh 37,5 milionu korun.

Hnutí v tiskové zprávě uvedlo, že náklady na kampaň byly částečně kompenzovány zvýšeným objemem darů a příspěvků od podporovatelů, které se zvýšily z předloňských 14 milionů na loňských 40 milionů korun. Nejštědřejším mecenášem byl podle výroční zprávy roudnický radní za ANO Pavel Elias, který vybudoval úspěšný masokombinát. Později ho prodal holdingu Agrofert, který patří do Babišových svěřenských fondů. Hnutí přispěl jedním milionem korun.

ANO také loni podle výroční zprávy vybralo na členských příspěvcích přes tři miliony korun. Od státu získalo 68,7 milionu korun na příspěvku na činnost.

Údaje o hospodaření musejí zveřejnit také ostatní politické strany. Vládní ČSSD dnes informovala, že loni skončila ve ztrátě 180,2 milionu korun. Poslední vládnoucí strana KDU-ČSL pak loni hospodařila se ztrátou 985 tisíc. Z opozičních stran loni TOP 09 skončila ve ztrátě 18 milionů korun. V minusu 2,4 milionu korun skončilo hnutí STAN. ODS naopak hospodařila s přebytkem 9,5 milionu korun.

Připomeňte si video ze sněmu hnutí ANO: