Jermanová se vzdala získaného poslaneckého mandátu a zůstane hejtmankou

Středočeská hejtmanka Jaroslava Jermanová na jednání zastupitelstva, kde došlo k podpisu nové koaliční smlouvy.

Středočeská hejtmanka Jaroslava Jermanová na jednání zastupitelstva, kde došlo k podpisu nové koaliční smlouvy. Zdroj: ČTK

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) dnes oznámila, že se vzdává poslaneckého mandátu, který získala v nedávných sněmovních volbách.

"Dávám možnost dalším kolegům z hnutí ANO, aby si vyzkoušeli, jaké to je být v Poslanecké sněmovně," řekla. Potvrdila, že rozhodnutí konzultovala s rodinou i členy hnutí ANO. "Předejdu té otázce, která bude následovat, jestli na mně pan Babiš klečel, či neklečel - neklečel," zdůraznila. "Oznámila jsem mu to v sobotu smskou a žádala jsem ho, aby byla důvěrná," dodala.

Pokorná Jermanová připomněla svůj veřejně prezentovaný cíl před volbami, kterým bylo dokončení volené funkce ve vedení kraje. "Po velmi vypjaté volební kampani a po změnách, které nás potkaly v koalici na kraji, jsem dospěla k rozhodnutí vzdát se svého poslaneckého mandátu," uvedla. Připomněla tím nedávné změny ve vedení hejtmanství, kde původní koalici ANO, STAN, ODS a Nezávislých Středočechů nahradila dvoubarevná krajská vláda ANO a ČSSD podporovaná komunisty.

"Chci, aby se pokračovalo intenzivněji, než to bylo za tento rok," dodala.

Pokorná Jermanová už dřív nevyloučila, že se mandátu poslankyně vzdá. Nevylučovala však ani možnost, že bude zastávat obě funkce. Poukazovala na to, že ve sněmovních volbách získala 14 553 preferenčních hlasů od lidí, kteří podle ní věděli, že zastává funkci v čele kraje, a byla by v dolní komoře jediným zástupcem za Benešovsko. To bylo důvodem, proč váhala.

"Můžete namítnout, že proto jste mě nekroužkovali. Za Středočeský kraj budou ve Sněmovně pracovat tři zastupitelé kraje, moji kolegové. Věřím, že si dohlédnu na to, aby náš kraj zastupovali co nejlépe. Samozřejmě zřídí také poslaneckou kancelář v Benešově," uvedla dnes v prohlášení.

Dodala, že by ráda posunula kraj v oblasti dopravní infrastruktury a ve zdravotnictví či reformovala školství. "Chtěla bych do kraje přivést více investorů a také více zahraničních turistů. Potřebuji ještě intenzivněji komunikovat se starosty našich středočeských obcí," uzavřela.