Komunisté chtějí schůzi Sněmovny k vyslovení nedůvěry vládě

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Předseda KSČM Vojtěch Filip Zdroj: CTK/Michal Dolezal

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) na schůzi Sněmovny o údajném zneužívání moci
Bohuslav Sobotka je na návštěvě v Lucembursku. Na schůzce se Zemanem v Liberci ho nejspíš zastoupí Milan Chovanec
Bohuslav Sobotka
4
Fotogalerie

Podpisy nejméně 50 poslanců bude potřebovat KSČM k tomu, aby svolala schůzi k vyslovení nedůvěry vládě. Předseda komunistů Vojtěch Filip ve Sněmovně v rámci schůze k nahrávkám ministra financí Andreje Babiše (ANO) oznámil, že KSČM chce schůzi vyvolat.

Koaliční vláda podle Filipa vyčerpala svou shodu na "odstranění zla, kterou tady napáchala vláda pravice". Sněmovna by měla podle něho vyzvat kabinet k tomu, aby odstoupil jako celek, což by ale neudělal. "Udělejme to my usnesením Sněmovny, že vláda nemá důvěru," uvedl Filip.

Listina bude k podpisu podle předsedy klubu KSČM Pavla Kováčika do začátku příštího týdne. Komunistická frakce má 33 členů. Aby předseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD) musel mimořádnou schůzi k vyslovení nedůvěry vládě svolat, pod žádost by se muselo podepsat ještě nejméně dalších 17 poslanců.

Video: Podívejte se, jak se ve Sněmovně hájil Andrej Babiš

Video placeholde
Babišův křik ve Sněmovně: Neodstoupím, ani kdybyste mě zabili • Jan Jedlička

Aby vláda padla, muselo by se pro nedůvěru aktivně vyslovit nejméně 101 poslanců, tedy nadpoloviční většina všech členů Sněmovny.

Filip podotkl, že ač dnes dolní komora jedná o tom, že předsedové koaličních stran Bohuslav Sobotka (ČSSD), Andrej Babiš (ANO) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) spolu nejsou schopni diskutovat, v zasedacím sálu není ani jeden z nich.

Komunisté pak neprosadili návrh, aby dolní komora dnešní debatu přerušila do jejich přítomnosti a do přítomnosti ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD).