Biden a Trump s přehledem vyhráli úterní primárky svých stran v Michiganu

Joe Biden/Donald Trump

Joe Biden/Donald Trump Zdroj: ČTK

Joe Biden a Donald Trump s přehledem vyhráli úterní primárky svých stran v Michiganu. Vyplývá to z odhadů, o nichž informují agentury AP a Reuters. Současný demokratický prezident a jeho republikánský předchůdce se stejně jako před čtyřmi lety podle všeho v listopadu znovu utkají v prezidentských volbách.

S tím, že by Biden měl mít jakýkoliv problém suverénně porazit svého jediného významnějšího zbývajícího soupeře, člena Sněmovny reprezentantů Deana Phillipse, se nepočítalo, o to pozorněji se ale sleduje počet lidí, kteří se pro něj nevysloví, a místo toho na jejich lístku bude uvedeno, že nejsou pevně rozhodnutí.

Michigan je totiž jedním z tzv. swing states, tedy „kolísavých států“, které nejsou dlouhodobě baštou jedné či druhé strany a které bývají v americkém volebním systému rozhodující. I ztráta několika tisíc hlasů, například kvůli nespokojenosti s Bidenovou údajně přílišnou podporou Izraeli, tak může mít v listopadu zásadní dopad.

Podle AP je už teď jasné, že ve státě, který má výraznou muslimskou populaci, počet „nerozhodnutých“ hlasů demokratů překročil deset tisíc, což zhruba odpovídá rozdílu, o kolik v Michiganu v prezidentských volbách v roce 2016 zvítězil Trump nad tehdejší demokratickou kandidátkou Hillary Clintonovou.

V republikánských primárkách nyní Trump znovu jasně porazil svou poslední významnou soupeřku, kterou je někdejší velvyslankyně USA při OSN Nikki Haleyová. Reuters s odvoláním na agenturu Edison Research napsal, že po sečtení osmi procent hlasů měl Trump podporu 64 procent voličů, zatímco Haleyová 32 procent.

V případě Bidena po sečtení deseti procent hlasů jeho podpora dosahovala 79 procent, zatímco 16 procent lidí dalo najevo, že nejsou pevně rozhodnutí.

Prezidentské volby v USA se konají letos 5. listopadu. Pokud se v nich proti sobě opravdu postaví Biden a Trump, půjde o první prezidentskou odvetu v zemi od roku 1956.