Agentura Fitch snížila Maďarsku výhled ratingu

Agentura Fitch dnes revidovala výhled dlouhodobých závazků Maďarska v zahraničních měnách na negativní ze stabilního a potvrdila ratingovou známku na stupni 'BBB-' Agentura to uvedla v páteční zprávě.

„Revize výhledu Maďarska na negativní odráží prudké zhoršení externího růstového a finančního prostředí, jemuž čelí malá, otevřená a relativně těžce zadlužená ekonomika Maďarska,“ uvedl Matteo Napolitano, ředitel Fitch pro hodnocení státních závazků.

„Nadto různá opatření fiskální politiky a projekt, který umožňuje domácnostem splácet hypotéky vedené v cizích měnách pod tržními směnnými kurzy, narušily důvěru zahraničních investorů, na níž závisí střednědobé vyhlídky růstu,“ uvádí se ve zprávě.

Zprávy tří amerických ratingových agentur – Standard & Poor's (S&P), Moody´s a Fitch – jsou v poslední době v Evropě velmi citlivě vnímány, poslední velké znepokojení vyvolala chyba agentury S&P ohledně ratingu Francie. Chyba byla údajně technického rázu a agentura následně uvedla, že Francie si dál drží nejvyšší známku AAA a její výhled je stabilní.

Belgický list Le Soir v polovině října napsal, že Evropa by do konce roku ráda vytvořila vlastní Evropskou ratingovou agenturou (ERA), která má pokrývat všechny regiony a sektory trhu a bude protiváhou americkým agenturám.