Agentura Fitch udělila Velké Británii negativní výhled

Londýn

Londýn Zdroj: profimedia.cz

Vysoký vládní dluh a nižší než očekávané ekonomické oživení Velké Británie přimělo další ratingovou agenturu ke snížení výhledu britského úvěrového hodnocení na negativní. Ratingová agentura Fitch tak zvýšila tlak na britského ministra financí George Osborna, který má za necelý týden představit rozpočet na nový fiskální rok, který ve Velké Británii začíná v dubnu. Očekává se, že Osborne představí své plány na zkrocení veřejných rozpočtů a nastartování ekonomického růstu.

Přesně před měsícem snížila výhled ostrovního ratingu konkurenční agentura Moody’s. Velká Británie zatím drží elitní rating AAA u všech tří největších agentur, ale negativní výhled značí, že prestižní rating by v blízké budoucnosti mohl být v bezprostředním ohrožení. „Toto je jen další varování všem, kteří si myslí, že v novém rozpočtu se může rozdávat něco zadarmo,“ citovala agentura Bloomberg mluvčímu britského ministerstva financí.

Agentura britskou vládu sice pochválila za snahu srazit velký rozpočtový deficit, varovala však: „Strukturální rozpočtový deficit Velké Británie je druhý nejvyšší na světě, hned za Spojenými státy, a celkové zadlužení je vysoko nad mediánem zemí s ratingem AAA.“ Fitch uvedl, že britské banky jsou relativně zdravé, aby se s potenciálními šoky vyrovnaly, ale britská ekonomika zůstává nadále zranitelná vůči dluhové krizi eurozóny.

Britská vláda očekává, že hrubý vládní dluh bude kulminovat ve fiskálním roce 2014-2015 na zhruba 93,9 procenta HDP. Čistý veřejný dluh má v ten samý rok dosáhnout 78 procent HDP.