Al-Káida utrpěla další citelnou ránu: byl zabit šéf jemenské odnože

Anwar al-Awlaki

Anwar al-Awlaki Zdroj: ctk

Při vzdušném úderu amerických sil byl dnes v Jemenu zabit šéf jemenské odnože teroristické organizace Al-Káida Anwar al-Awlaki. Jemenské ministerstvo obrany nejprve informovalo, že al-Awlakiho zlikvidovaly jemenské síly. Podle amerických činitelů, které citovala agentura Reuters, byl ale klerik zabit při úderu bezpilotního letounu vedeném Ústřední zpravodajskou službou (CIA).

„Terorista Anwar al-Awlaki byl zabit s několika svými společníky,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení zaslaném novinářům. Podle oficiálních informací byl al-Awlaki zlikvidován v provincii Džauf asi 140 kilometrů východně od hlavního města Saná.

Ministerstvo v textové zprávě citované později agenturou AP upřesnilo, že al-Awlaki byl zabit při leteckém úderu amerických sil. O život při stejném úderu prý přišel i další radikál Samir Khan, který měl stejně jako al-Awlaki americké občanství. Podílel se prý na vydávání anglického internetového časopisu Al-Káidy Inspire. V jednom vydání prý napsal, že se přestěhoval do Jemenu a přidal se k Al-Káidě. Dva američtí činitelé citovaní agenturou Reuters pak uvedli, že al-Awlaki byl zabit v noci na dnešek v odlehlé části země při úderu bezpilotního letounu CIA.

Čtětě také:

Al-Awlaki je podle expertů nejvýše postaveným zabitým činitelem Al-Káidy od květnové operace amerického komanda, které v Pákistánu zabilo vůdce této teroristické sítě Usámu bin Ládina. Korespondent televize BBC označil likvidaci al-Awlakiho za největší ránu Al-Káidě od zabití Usámy bin Ládina.

Al-Awlaki byl mimo jiné zapojen do neúspěšného pokusu vyhodit do vzduchu letadlo mířící do USA v roce 2009. Letos v lednu ho jemenský soud v nepřítomnosti odsoudil k deseti letům vězení za podíl na vraždě francouzského občana. Podle nejmenovaného amerického zdroje citovaného agenturou Reuters al-Awlaki jako „šéf vnějších operací“ jemenské Al-Káidy plánoval a řídil útoky na americké zájmy.

Zabit bez procesu

Al-Awlaki byl občanem USA a někteří američtí komentátoři se pozastavují nad tím, že vláda Spojených států nechala v al-Awlakiho případě zabít vlastního občana bez náležitého soudu. Například Glenn Greenwald v internetovém časopisu Salon.com uvedl, že vláda o vině či zapojení zabitého kazatele do teroristických operací neposkytla žádné důkazy. „Jeho zabití jednoduše nařídil prezident: jeho soudce, porota i kat,“ napsal Greenwald. Podotkl přitom, že se tak stalo v rozporu s pátým dodatkem americké ústavy, který říká, že žádná osoba nesmí být zbavena života bez řádného procesu.