Aleppo se pomalu vylidňuje. Za jediný den opustilo město 6400 lidí, tvrdí Moskva

Aleppo

Aleppo Zdroj: reuters

Vojáci v Aleppu
Vojáci v Aleppu
Vojáci v Aleppu
Vojáci v Aleppu
Aleppo
16
Fotogalerie

Syrské město Halab (Aleppo) dobyté syrskou armádou opustilo za posledních 24 hodin přes 6400 lidí, na 3000 z nich byli povstalci. Podle agentury RIA to oznámilo ruské ministerstvo obrany s tím, že evakuace civilistů i rebelů na základě dohodnutého příměří pokračuje. Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že by se mohly obnovit mírové rozhovory mezi vládnoucím syrským režimem a opozicí.

 

Mezinárodní výbor Červeného kříže ve čtvrtek odhadl, že evakuace všech lidí zablokovaných na východě města potrvá několik dnů.

Zvláštní vyslanec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura řekl, že odchod se týká 40 tisíc civilistů, kteří mají být přemístěni do západní části Halabu. Dalších 10 tisíc lidí, kteří se mají přesunout do Idlibu, tvoří až 5000 povstalců a jejich rodiny.

Syrská armáda podporovaná Rusy převzala plnou kontrolu nad městem tento týden, východ Halabu byl přitom od roku 2012 v rukou opozičních sil.

Putin během návštěvy Japonska dnes řekl, že spolupracuje se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem na uspořádání nového kola mírových jednání, která by se mohla konat v kazašském hlavním městě Astaně. Připomněl, že turecká strana zprostředkovala dohodu o evakuaci Halabu (Aleppa) s opozicí. Dodal, že se s Erdoganem snaží dosáhnout všeobecného příměří platného na celém syrském území.

Podle agentury AP není zatím jasné, zda opozice podporovaná Západem bude souhlasit s výběrem místa pro mírové vyjednávání. Doposud se rozhovory konaly v Ženevě. Dosavadní vyjednávání nepřineslo hmatatelné výsledky.