Allianz: V Německu hrozí kvůli ECB realitní bublina

Německo, byty - ilustrační foto

Německo, byty - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Strach z inflace kvůli extrémně uvolněné měnové politice Evropské centrální banky (ECB) a dalších globálních centrálních bank, které do ekonomiky pumpují stovky miliard dolarů a eur, může hnát Němce do masivních investic na trhu nemovitostí. To by mohlo v zemi vytvořit realitní bublinu, která byla příčinou poslední globální finanční krize. Varoval před tím finanční ředitel německé pojišťovny Allianz Maximilian Zimmerer.

„Centrální banky zaplavují svět levnými penězi a dlouhodobě nízké úrokové sazby vždy vedou ke špatné alokaci investic. Prokázaly to realitní bubliny v USA, Španělsku a Irsku,“ řekl Zimmerer pro německý list Süddeutsche Zeitung.

Další na řadě by podle finančního šéfa Allianz mohlo být Německo. „Bublinu zřejmě nebudou nafukovat institucionální investoři, ale úprk soukromých investorů do hmotných aktiv ze strachu z inflace a pádu eura,“ řekl Zimmerer podle agentury Reuters.

Ekonomické nerovnováhy v jižní Evropě, které vznikaly od zavedení eura, se nyní podle Zimmerera díky strukturálním reformám a rozpočtovým úsporám zmírňují. „V zásadě, co se týče Španělska a Itálie, nejsou důvody k obavám,“ řekl.