Alžběta II. vyzvala Skoty, aby před referendem pečlivě přemýšleli

Alžběta II.

Alžběta II. Zdroj: CTK

Britská královna Alžběta II. v neděli prolomila mlčení ohledně hlasování o nezávislosti Skotska, když podle britských médií řekla, že doufá, že Skotové při něm budou velmi důkladně uvažovat o budoucnosti. Referendum o nezávislosti Skotska se uskuteční ve čtvrtek.

Královna se vyjádřila při odchodu ze mše v kostele nedaleko svého panství Balmoral ve Skotsku, když odpovídala jednomu ze svých příznivců.

„Doufám, že lidé budou o budoucnosti uvažovat velmi pečlivě,“ uvedla královna podle listu The Times. Ve Skotsku nyní vrcholí kampaň před referendem, které by mohlo ukončit více než 300 let trvající svazek Skotska a Británie. Britská královna již politiky varovala, aby ji do kampaně nezatahovali. Buckinghamský palác tento týden zopakoval, že panovnice zaujímá v otázce samostatnosti Skotska neutrální postoj a že rozhodnutí je podle ní plně v rukou tamních obyvatel.

Doufám, že lidé budou o budoucnosti uvažovat velmi pečlivě

Podle zdroje z Buckinghamského paláce, který hovořil s Reuters, je královnino vyjádření naprosto nestranné a podporuje názor, že jde o záležitost skotského lidu.

Podle Reuters se předpokládá, že osmaosmdesátiletá panovnice je pro jednotnou Británii. Skotsko je přitom blízké jejímu srdci: pocházela odtud její matka a Alžběta II. zde strávila velkou část dětství. Ve Skotsku se narodila její sestra Margaret, která je již po smrti, a na zámku Balmoral tráví královna s manželem Philipem letní dovolené.