Amazon dal Mercedesu obří zakázku. Do evropské flotily koupí 1800 elektrických dodávek

Amazon si v červenci objednal sto tisíc elektrických dodávek vyrobených na míru od amerického start-upu Rivian Automotive.

Amazon si v červenci objednal sto tisíc elektrických dodávek vyrobených na míru od amerického start-upu Rivian Automotive. Zdroj: Reuters

Automobilka Mercedes vyrábí elektrické dodávky eSprinter v Düsseldorfu. Amazon jich chce 1200.
Amazon koupí 1800 elektrických dodávek Mercedes.
Elektrických dodávek eVito, na snímku v barvách britské pošty Royal Mail, si Amazon u Mercedesu objednal šest set.
Dodávka Green Van Man se stala prvním elektromobilem z řady Ford Transit.
5
Fotogalerie

Americký internetový obchod Amazon chce být do roku 2040 uhlíkově neutrální. Do své evropské flotily doručovacích vozů si proto objednal 1800 elektrických dodávek Mercedes-Benz. Pro německou automobilku je to největší zakázka tohoto druhu v historii, informovala agentura AP.

Objednávka sestává z 1200 větších dodávek eSprinter a šesti set menších vozů eVito. Po Německu bude jezdit osm set z těchto vozů, dalších pět stovek zamíří do velké Británie. Amazon počítá s tím, že kontrakt bude naplněn ještě do konce roku.

Amazon čím dál více doručuje objednávky prostřednictvím vlastních či smluvních pracovníků. V červenci si objednal sto tisíc elektrických dodávek vyrobených na míru od amerického start-upu Rivian Automotive, do kterého investoval. Tyto dodávky se mají začít vyrábět příští rok a objednávka má být dokončena do roku 2030.

Mercedes-Benz, který patří do skupiny Daimler, se právě přidal ke klimatickému závazku, který loni inicioval Amazon. Signatáři chtějí být do roku 2040 uhlíkově neutrální.

O začlenění elektromobilů do vozového parku se snaží i jiné doručovací společnosti. Například americká společnost United Parcel Service si objednala deset tisíc elektrických dodávek od britského výrobce Automobilka Mercedes vyrábí elektrické dodávky eSprinter v Düsseldorfu. Amazon jich chce 1200.Automobilka Mercedes vyrábí elektrické dodávky eSprinter v Düsseldorfu. Amazon jich chce 1200.|profimedia.cz.

Elektrické dodávky chystají také americké automobilky Ford a General Motors. Zatímco plně elektrická verze dodávky Ford Transit bude v Severní Americe k dostání v roce 2022, GM plánuje zahájit výrobu elektrické dodávky na konci roku 2021.