Amazon pozná, jak chutná stávka. Chystají ji v německém Lipsku

Amazon

Amazon Zdroj: profimedia.cz

Němečtí pracovníci globálního zásilkového obchodu Amazon chtějí stávkovat za zvýšení platů. Bude to vůbec první stávka v Amazonu, který patří mezi jednu z nejdynamičtěji rostoucích firem světa.

Pro protest hlasovalo 97 procent odborářů v Amazonu v saském Lipsku, píší německé zpravodajské servery s odvoláním na odborového předáka Jörga Lauenrotha-Mago z odborové centrály Verdi. Další místa odporu mohou brzy následovat. Hlasování se zúčastnilo 92 procent z 520 členů odborů.

V pobočce Amazon v Lipsku pracuje celkem 1200 zaměstnanců a 800 pracovníků na volný pracovní poměr. V celém Německu zaměstnává zásilková společnost 9 tisíc lidí. Odborová centrála žádá zahájení vyjednávání o mzdových tarifech a zvýšení minimální hodinové mzdy na 10,66 eur.

Amazon se k požadavkům zaměstnanců vyjádřil v pátek dopoledne. „Zaměstnanci německých logistických center patří se svými mzdami k těm lépe placeným v celém odvětví,“ uvedla mluvčí.

Stávkovat by se už příští týden mohlo také v pobočce Amazon v Bad Hersfeldu v Hessensku, kde pracuje 3700 lidí, píše deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Pokud rozhovory budou podobně neplodné jako v Lipsku, tak v úterý zahájíme výstražnou stávku,“ řekl agentuře AFP tamní odborář Heiner Reimann. Také v Bad Hersfeldu chtějí vyšší platy, ale také vánoční prémie.