Američané budou naléhat na větší vojenské angažmá Německa v Pobaltí

ilustrační foto,

ilustrační foto, Zdroj: ctk

Spojené státy budou prostřednictvím prezidenta Baracka Obamy naléhat na větší zapojení Německa do trvalé mise Severoatlantické aliance (NATO) na východě Evropy. Tento požadavek prý Obama přednese kancléřce Angele Merkelové během své návštěvy Německa, kam se v neděli přesune z Británie, uvedl německý týdeník Der Spiegel.

NATO se již dříve v reakci na ruský postup na Ukrajině rozhodlo posílit obranu svého východního křídla vytvořením nové síly velmi rychlé reakce o 5000 mužích, jakož i šesti velitelství v Bulharsku, Estonsku, Lotyšsku, Litvě, Polsku a Rumunsku. Plány se mají definitivně stvrdit během červencového summitu ve Varšavě.

USA už ohlásily, že umístí těžkou výzbroj pro americkou jednotku v síle brigády v Pobaltí, Bulharsku, Rumunsku a Polsku. Nyní budou tlačit na to, aby se na vzniku obranných sil výrazněji podílelo i Německo a rovněž Británie. Téma se bude probírat během pondělního jednání o boji proti terorismu a o migraci, kde bude bude kromě Merkelové i britský premiér David Cameron, francouzský prezident François Hollande a italský premiér Matteo Renzi.