Američané jednali s Íránci o boji s islamistickými ozbrojenci

Bojovníci ISIL

Bojovníci ISIL Zdroj: CTK/AP

Američané a Íránci spolu tento týden v New Yorku jednali o nebezpečí, které představují ozbrojenci z hnutí Islámský stát, a o tom, jak proti nim bojovat. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na mluvčího amerického ministerstva zahraničí. Teherán se přitom staví k jakékoli spolupráci s USA odmítavě.

„Diskuze o hrozbě, kterou představuje Islámský stát, se odehrála na okraj rozhovorů o íránském jaderném programu, které se uskutečnily ve středu a ve čtvrtek v New Yorku,“ prohlásil v pátek mluvčí americké diplomacie Jeff Rathke.

Americký ministr zahraničí John Kerry podle agentury Reuters rovněž pronesl, že v koalici, která se vypořádává s radikálním hnutím IS je místo pro každý stát, Irán nevyjímaje.

Íránský ministr zahraničí je ve Spojených státech již několik dní

Íránský ministr zahraničí Muhammad Džavád Zaríf ve středu v prohlášení odmítl spolupráci s USA při potírání islamistů. Teherán má podle něj vážné pochyby o ochotě a schopnosti USA zareagovat skutečně vážně na hrozbu Islámského státu. Zastavit hrozbu takového rozměru jen pomocí selektivních leteckých úderů, jak se o to v Iráku snaží Spojené státy, podle Zarífa nestačí. Zvítězit nad Islámským státem mohou jen Iráčané a Syřané, vnější zásah k ničemu nepovede, řekl ministr.

Íránský ministr zahraničí je ve Spojených státech již několik dní. Zasedání Valného shromáždění OSN by se příští týden měl rovněž zúčastnit i íránský prezident Hasan Rúhání. Bílý dům nicméně dnes oznámil, že neočekává, že by se Rúhání sešel s americkým prezidentem Barackem Obamou. Oba politici spolu loni v září mluvili telefonicky. Šlo o první přímý rozhovor prezidentů obou zemí od íránské islámské revoluce z roku 1979. K jejich jednání tváří v tvář ale zatím nedošlo.